.

Zelenski deschide Conferința de Securitate de la Munchen

Distribuie prietenilor tai!

Conferinţa de securitate de la Munchen (MSC) se deschide vineri cu un mesaj video al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi discursuri ale cancelarului german Olaf Scholz şi preşedintelui francez Emmanuel Macron, transmite DPA.

La reuniunea anuală din Bavaria, unde se discută despre teme de actualitate privind apărarea şi securitatea, participă invitaţi din 96 de ţări.

Principalul subiect de pe agenda conferinţei din acest an este războiul din Ucraina, de la a cărui lansare se împlineşte un an în 24 februarie. Pentru a doua oară consecutiv, la MSC nu va participa niciun reprezentant al conducerii Federaţiei Ruse. Anul trecut, a existat o invitaţie pe numele ministrului de externe Serghei Lavrov, care a decis să nu participe, gest care la acel moment a fost interpretat drept un semnal că decizia de lansare a invaziei ruse asupra Ucrainei fusese deja luată.

Ediţia din acest an este prezidată pentru prima oară de Christoph Heusgen, fost consilier pentru politică externă al fostului cancelar german Angela Merkel. El şi-a explicat decizia de a nu invita o delegaţie rusă spunând că nu doreşte să le ofere preşedintelui rus Vladimir Putin şi guvernului său o platformă pentru propaganda lor.

Interesant:   Razboiul din Ucraina schimba rutele heroinei catre UE

Spre deosebire de anii precedenţi, au fost excluşi de pe lista invitaţilor oficialităţi iraniene şi reprezentanţi ai partidului extremist ‘Alternativa pentru Germania’.

Participanţii includ 40 de şefi de stat sau de guvern şi aproape 100 de miniştri.

Printre alţi vorbitori în prima zi a evenimentului se află vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris.

În marja reuniunii, Emmanuel Macron şi Olaf Scholz vor avea o întrevedere în care vor aborda situaţia din Kosovo.

Ulterior, cei doi lideri se vor întâlni cu preşedintele polonez Andrzej Duda, în aşa-numitul format al Triunghiului Weimar.

Potrivit wesbite-ului conferinţei, cea de-a 59-a ediţie a MSC va fi găzduită de hotelul Bayerischer Hof din Munchen. Timp ce trei zile, MSC va oferi încă o dată o platformă unică pentru dezbateri la nivel înalt cu privire la provocările la adresa securităţii mondiale actuale. La aproape un an de la începerea invaziei ruse în Ucraina, MSC 2023 va reprezenta şi un prilej de a analiza coeziunea alianţei şi angajamentul politic faţă de ordinea internaţională bazată pe reguli.

Interesant:   Razboiul din Ucraina schimba rutele heroinei catre UE
Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.