Potrivit ABCcontrol.ro, o data cu racirea accentuata a vremii, apare si cresterea semnificativa a numarului de victime din incendiile izbucnite in gospodariile si locuintele cetatenilor. Concret, doar la nivelul anului 2019, specialistii IGSU anuntau o crestere semnificativa la nivel national a numarului de incendii, de sase ori mai mare decat in 2018.
Nici pentru 2020 vestile nu sunt imbucuratoare. Doar in judetul Bihor in primele 22 de zile ale lunii ianuarie fiind inregistrate 25 de incendii cauzate de neglijenta locatarilor, care nu mai iau in calcul cat de important este sa contacteze un cosar pentru a curata cosurile de fum.
Cauzele incendiilor sunt diverse, insa una dintre cele mai importante are legatura cu un proces vital: curatarea cosului de fum
Reprezentantii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta sustin ca in fiecare an, peste 6500 de locuinte sunt supuse incendiilor din cauza necunoasterii regulilor de prevenire a incendiilor si a neglijentei gospodarilor. De astfel, acestia fac apel la respectarea masurilor de prevenire a incendiilor, specifice sezonului rece.
Instalatiile de incalzire defecte sau improvizate, nesupravegherea acestora si curatarea cosului de fum improprie sau chiar total neglijata, precum si echipamentele electrice improvizate sau defecte sunt doar cateva din cauzele declansarii incendiilor. De asemenea, nerespectarea masurilor de prevenire a incendiilor, precum si lasarea instalatiilor de incalzire nesupravegheate si exploatarea mijloacelor de incalzire defecte, genereaza peste 800 de incendii anual.
Toate aceste aspecte au ca efect evenimente ingrozitoare, de foarte multe ori. Concret, un exemplu in acest sens este cel al evenimentului de pe data de 3 octombrie a anului 2019, in localitatea Salcia a judetului Teleorman, unde o locuinta a fost inghitita de flacari, iar victima in varsta de 73 de ani si-a pierdut viata in urma arsurilor suferite.
Un alt factor generator de situatii de urgenta, cum sunt incendiile, consta in exploatarea cosurilor de fum necuratate si neizolate termic fata de materialele combustibile prin care acestea trec. Concret, doua exemple in acest sens au avut loc in data de 13 octombrie, respectiv 18 octombrie, in localitatea Miersig judetul Bihor, respectiv Gioseni, judetul Bacau, unde doua locuinte au fost mistuite de flacari, iar victimele, in varsta de 73, respectiv 86 de ani, au decedat in urma arsurilor.
Totodata, specialistii avertizeaza ca exploatarea cu defectiuni sau improvizatii a instalatiilor electrice si suprasolicitarea acestora, precum si folosirea de resouri, aeroterme si radiatoare, determina aparitia incendiilor. Concret, doua exemple in acest sens sunt incendiile la doua locuinte din Rostov, judetul Neamt pe data de 17 octombrie 2019 si Raca judetul Arges, pe data de 31 octombrie anul 2019, in urma carora si-au pierdut viata doua persoane cu varsta de 55 si 86 de ani.
Nu in ultimul rand, o situatie des intalnita generatoare de incendii cu urmari grave este legata de exploatarea necorespunzatoare a instalatiilor si consumatorilor de gaze naturale sau butelii de aragaz. Explozia unei butelii intr-un bloc de locuinte in Tulcea, pe data de 14 noiembrie 2019 a dus la afectarea a 33 de garsoniere si 4 victime.
Toate aceste evenimente puteau fi evitate
Atentia locatarilor si responsabilitatea acestora in ceea ce priveste propriile locuinte sunt fundamentale in ceea ce priveste prevenirea incendiilor. Cosarii, de exemplu, isi ofera serviciile si in prezent, chiar si in orasele mari ale tarii. Un cosar Bucuresti sau din orice localitate a tarii, solicitat la momentul potrivit, poate sa previna prin serviciile sale cel mai grav eveniment care se poate produce: pierderea vietii intr-un incendiu.