Vanzarile de armament si echipamente militare de catre Statele Unite catre guverne straine au crescut, in anul fiscal 2022, cu 50 la suta, comparativ cu 2021.
Transferul total de armament american se ridica la 52 de miliarde de dolari, in 2022, in timp ce in anul anterior suma fusese de 34,8 miliarde dolari.
Aceasta crestere fara precedent e pusa pe seama razboiului declansat de Rusia impotriva Ucrainei si de tensiunile cu China. “Aliatii si partenerii SUA vad ce se intampla in Ucraina.Tarile central-europene, de exemplu, vor sa obtina capabilitati militare pentru a fi pregatite de orice scenariu si gest al Moscovei” – declara un oficial american de la Pentagon. De asemenea, aliatii SUA din Asia privesc spre China cu preocupare si sunt convinsi ca trebuie sa fie mai bine pregatiti din punct de vedere militar.
Vanzarile directe de armament si echipament militar de catre companii din SUA au crescut cu 48 la suta, ajungand la peste 153 de miliarde, iar vanzarile aranjate prin guvernul american au fost mai mari cu 49 la suta in 2022, ajungand la 52 de miliarde de dolari.
In Europa, cei mai mari cumparatori sunt Germania, care a comandat avioane F35 Joint Strike Fighter de 8,4 miliarde dolari, si Polonia, care a alocat 6 miliarde de dolari pentru 250 de tancuri M1 Abrams. De asemenea, Marea Britanie, Spania si Bulgaria au facut achizitii semnificative in 2022.
In Asia, indonezienii au cumparat avioane militare de 14 miliarde de dolari, australienii au achizitionat elicoptere Black Hawk, de 1,95 miliarde dolari. Sub un miliard au cheltuit Coreea de Sud si Japonia.
In Orientul Mijlociu, cei mai mari cumparatori de armament american sunt Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite.
Manuela