Slovacia este a doua tara din Uniunea Europeana care incepe vaccinarea cu Sputnik V. Prima a fost Ungaria. Deocamdata, Agentia Europeana a Medicamentelor nu a autorizat vaccinul rusesc.
In Slovacia a sosit prima transa de Sputnik V, 200.000 de doze, dintr-un total de 2 milioane comandate Rusiei. Jumatate din cantitate va sosi luna aceasta, si restul in luna aprilie. Premierul slovac, Igor Matovic, crede ca, odata cu sosirea vaccinului rusesc, imunizarea populatiei va creste cu 40 la suta.
Ungaria a fost prima tara din UE care a inceput vaccinarea cu serul rusesc. In plus, e singura tara comunitara care administreaza si vaccinul chinezesc Sinopharm. De altfel, atat presedintele tarii, cat si premierul Viktor Orban, s-au vaccinat cu serul chinezesc.
Slovacia incepe vaccinarea cu Sputnik in urmatoarele doua saptamani. Slovacii, care au rata de mortalitate COVID extrem de mare, s-au plans in repetate randuri ca distribuirea vaccinurilor aprobate de Uniunea Europeana e prea lenta si au facut apel la alte tari UE sa ii ajute. Apelurile au ramas fara rezultat, asa ca guvernul a comandat Rusiei 2 milioane de doze. “Bine am facut ca am cumparat vaccinul rusesc; COVID-19 nu tine cont absolut de loc de geopolitica” – a declarat premierul Matovic, la televiziunea publica. In plus, el s-a aratat dispus sa se vaccineze cu serul rusesc. “Nu am nicio problema sa ma vaccinez cu Sputnik” – a spus el.
Cehia urmeaza sa cumpere si ea vaccinul rusesc, iar Austria e in discutii cu Rusia pentru a achizitiona Sputnik V. Desi initial occidentul a fost rezervat fata de vaccinul rusesc, pus la punct inca din august, anul trecut, studiile ulterioare, publicate in reviste de prestigiu, au aratat ca vaccinul e sigur si eficace in proportie de 90 la suta. Sputnik e vaccin clasic, cu vector adenoviral, la fel ca AstraZeneca, Johnson&Jonhson si vaccinurile chinezesti. Pfizer si Moderna sunt vaccinuri cu ARN mesager.
Manuela