Anul 2020 a fost unul de cosmar pentru industria de HoReCa & turism, chiar daca au existat si exceptii in anumite perioade. Spre exemplu, unele unitati hoteliere, precum cele de pe litoral si de la munte, au avut o vara cu multe rezervari, in perioada in care pandemia de coronavirus se relaxase pe teritoriul Romaniei, iar lucrurile pareau sa reintre in normalitate. Agentiile de turism si operatorii care se bazau pe vanzare pachete turism extern si bilete de avion, precum si companiile de zboruri trec in continuare prin momente extrem de dificile.
Romanii dornici de vacante si calatorii se intreaba daca in anul 2021 vor putea sa revina la planurile obisnuite in materie de turism. Care sunt insa perspectivele, conform datelor pe care le avem la inceput de an? Exista planuri clare cel putin in Europa si SUA cu privire la campaniile de vaccinare, care ar putea limita puternic expansiunea virusului in urmatoarele luni. Insa in Romania, la inceput de 2021, inca de confruntam cu localitati in carantina si diverse masuri menite sa pastreze distantarea fizica sociala.
Este foarte probabil ca oamenii sa poata calatori din nou pentru vacante in Romania, cu mult mai putine restrictii, incepand din trimestrul al doilea, adica in perioada aprilie – iunie. Se poate profita astfel inca de acum de preturi mai mici pentru rezervari in avans, insa este important sa se aleaga variante flexibile, care permit anulare / modificare cu cel putin cateva saptamani inainte.
In ceea ce priveste evenimentele, organizatorii marilor festivaluri mizeaza in acest moment pe faptul ca in vara 2021 totul se va putea desfasura ca si inainte de 2020. Probabil vor fi anumite masuri preventive (mai multa igiena, mai putina aglomeratie), insa distractia se va putea declansa din plin la astfel de evenimente de muzica outdoor. Genul acesta de divertisment este cel care determina multe calatorii, in prezent distractia fiind posibila mai mult pe cont propriu (nu intamplator au crescut in acest an foarte tare vanzarile online de bauturi alcoolice si de lichid tigara electronica).
Primavara va aduce un nou inceput pentru afacerile din HoReCa, cand masurile guvernamentale de sprijin probabil vor inceta, iar clientii vor putea accesa din nou serviciile de cazare si alimentatie publica (restaurante, cafenele, baruri) in mod cat mai apropiat de normalitate. Amprenta coronavirus va ramane cu siguranta o lunga perioada pe obiceiurile publicului, in sensul ca se va evita aglomeratia, iar locatiile din mediul rural vor avea mult de castigat – pensiuni si vile turistice.
Probabil ca incepand din vara, marile orase vor primi din nou turisti in numar mare, pe masura ce zborurile vor deveni din nou disponibile. Se va calatori insa mai mult in grupuri mai mici si mai aproape de casa, turismul international nu va reveni complet in 2021 la valorile din 2019. Este asadar cel mai potrivit pentru romani sa isi faca planuri de calatorie in mod circumspect, mai degraba pe plan local / national si mai putin pe plan continental sau catre destinatii foarte indepartate.
In turismul de lux, destinatiile exotice vor atrage multi turisti in a doua parte a anului, caci astfel de locuri mai putin populate si unde se pot respecta foarte bine toate rigorile de distantare fizica intre turisti sunt chiar si acum aproape deloc afectate de pandemie.
Turistii romani trebuie sa nu uite ca vor putea calatori in Marea Britanie cu cartea de identitate ca document de calatorie doar pana la 30 septembrie 2021, ulterior fiind nevoie de pasaport.
In ansamblu, cel mai probabil aproape orice plan de calatorie va putea fi realizat in 2021 in special in a doua parte a anului, dar cu o informare prealabila extrem de atenta. Raman zone sensibile si mai putin abordabile tari puternic afectate de pandemie si cu un nivel de trai mai scazut precum India, Brazilia si unele tari din Africa. Acestea ar putea fi de evitat din motive ce tin de sanatate, dar si de securitate, tocmai in acest context sensibil.