.

Va fi criza de miere ? Atentie la mierea importata din China !

Distribuie prietenilor tai!

2019 a fost un an extrem de prost pentru apicultori, mai ales in Franta si Italia. Asa arata situatia la nivel european. Din cauza vremii instabile, productia de miere va fi scazuta.

“Un an negru pentru apicultorii europeni” – scrie presa de specialitate din Marea Britanie, probabil cel mai prost din istorie, afirma expertii. Coldiretti, cea mai mare asociatie agricola din Italia anunta ca productia e la jumatate, comparativ cu 2018. In Franta, estimarile arata ca va fi cea mai slaba productie de miere din istorie; cifra estimata de Uniunea Nationala a Agricultorilor Francezi este de sub 9.000 de tone, aproape un sfert din productia de miere a anilor ’90. Spania, care e pe primul loc in Europa la capitolul stupi, productia de miere e intr-un declin accelerat.

Situatia din Romania

Cu o productie de 30.000 de tone, Romania a fost, anul trecut, campioana Europei la miere. Pentru anul acesta insa, vestile nu sunt asa de bune. Potrivit Federatiei Asociatiilor apicole din Romania – ROMAPIS – productia de miere va fi sub media anuala de 25.000 de tone. Toamna trecuta a fost secetoasa, la fel iarna, iar culturile de rapita au fost cele mai afectate. Multi apicultori au fost nevoiti sa hraneasca ei albinele, pentru ca florile de nectar au fost mai putine.

Interesant:   Europa si problema gazului rusesc

Vremea, principalul vinovat

Meteorologii au explicat ca, in Italia, de exemplu, din ianuarie pana in septembrie s-au inregistrat nu mai putin de 1000 de fenomene meteo extreme: grindina, furtuni, canicula. In Franta, in toiul primaverii, s-a abatut un val de frig, iar apoi, la finalul lui iunie, a fost canicula. In unele zone din sudul Frantei, caldura a topit ceara din stupi si a blocat albinele inauntru. Gerul, seceta si ploile torentiale au imputinat numarul florilor, iar multe albine au murit de foame.

Atentie la mierea importata din China

Apicultorii europeni trag un semnal de alarma referitor la importurile masive de miere din China, care, spun ei, este modificata, de exemplu e indoita cu sirop. Din pacate, pana la aceasta ora, nu exista norme europene care sa impuna producatorilor sa specifice tara de origine a mierii. Pe eticheta se poate citit “amestec de miere din tari UE si non-UE”, chiar daca 99 la suta din miere e din China si 1 la suta dintr-o tara UE.

Interesant:   Când se merită să faci asigurare CASCO?

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.