.

Ungaria nu a uitat de problema maghiarilor din Ucraina

Distribuie prietenilor tai!

Ministrul de externe al Ungariei a anuntat ca tara sa blocheaza convocarea comisiei Ucraina-NATO, care urma sa se intruneasca la Bucuresti, in marja reuniunii aliatilor.

Peter Szijjarto, seful diplomatiei ungare, spune ca, atat timp cat drepturile minoritatii maghiare din zona Transcpartia nu vor fi restabilite, Ungaria va bloca lucrarile comisiei Ucraina-NATO. Si Turcia s-a alaturat demersului Budapestei, astfel ca doua tari NATO s-au opus convocarii formale a comisiei Ucraina-NATO.

Szijjarto spune ca, de cand a inceput razboiul Rusiei impotriva Ucrainei, Ungaria nu a mai ridicat problema chestiunea drepturilor minoritatii maghiare din Ucraina. “Nu inseamna insa ca am uitat de aceasta problema” – a precizat Szijjarto. Potrivit sefului diplomatiei ungare, la reuniunea ministeriala a NATO care se desfasoara la Bucuresti a fost inaintata o propunere informala, neinscrisa in vreun document, asupra Comisiei Ucraina-NATO, dar la care Ungaria si Turcia au refuzat sa subscrie. Guvernul de la Budapesta explica insa ca nu e nimic nou ori surprinzator. Ungaria a anuntat inca de acum cativa ani ca nu e de acord cu convocarea comisiei Ucraina-NATO, pana ce guvernul de la Kiev nu va restabili drepturile maghiarilor din Transcarpatia.

Interesant:   Din cauza caniculei, a cedat reteaua de electricitate din mai multe tari

Formula de compromis la care s-a ajuns

Formula de compromis la care au ajuns aliatii pentru a avea, totusi, un schimb de pareri cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, aflat si el la Bucuresti, este un dineu de lucru. A fost ideea secretarului general NATO, Jens Stoltenberg. La acest dineu de lucru va participa si ministrul ucrainean Kuleba, iar acesta va putea prezenta aliatilor problemele Ucrainei si poate avea loc o discutie libera.

Ungaria, cea mai ferma voce in privinta minoritatilor din Ucraina

Guvernul de la Budapesta a fost un sustinator inversunat al drepturilor minoritatii maghiare din Ucraina. Inainte de inceperea razboiului, Budapesta a criticat in repetate randuri legea educatiei si legea limbii nationale, prin care autoritatile ucrainene au ingradit drepturile minoritatilor – inclusiv a minoritatii romane – in privinta scolarizarii si activitatilor culturale.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.