Guvernul de la Budapesta a decis plafonarea preturilor la ulei, anumite tipuri de carne de porc, piept si pulpe de pui, faina, zahar tos si lapte. De acum, preturile practicate vor fi la nivelul celor din 15 octombrie, 2021.
Pentru a ajuta populatia, care se lupta cu facturi mari la energie si gaze si cu inflatia galopanta, premierul Viktor Orban a inghetat preturile la 7 produse de baza. De la 1 februarie, acestea se vand la nivelul pretului din 15 octombrie, anul trecut. Masura ramane in vigoare pana la 1 mai.
Ministrul Agriculturii din Ungaria a precizat ca masura e menita sa protejeze familiile, care dau aproape tot ce castiga pe alimente, din cauza inflatiei si majorarii continue a preturilor din ultima perioada. Dar mai mult decat atat, afirma ministrul maghiar, este un mesaj puternic transmis pietei. “Guvernul nu se teme sa ia cele mai neasteptate masuri” – a declarat István Nagy. Anterior, guvernul maghiar a redus TVA-ul la anumite produse de baza la 5 la suta.
Opozitia critica masurile luate de Viktor Orban
Partidele de opozitie sustin ca Orban ia o serie de masuri populiste pentru ca se apropie alegerile. DE altfel, partidele de opozitie au refuzat sa voteze legea privin scaderea TVA-ului la produsele de baza. In plus, unii economisti afirma ca plafonarea preturilor va duce la penurie si la rationalizare.
Viata e tot mai scumpa in toata Europa
Oficialii europeni dadeau asigurari ca valul inflationist se va stinge treptat pana in primavara. Acum se pare ca si-au revizuit punctul de vedere si recunosc ca e posibil sa tina mai mult decat anticipasera.
Inflatia a urcat la 5,1 la suta in tarile din zona euro, desi estimarile initiale erau de 4,4 procente. Inflatia e mai mult decat dublul nivelului acceptat la nivel european, si anume 2 la suta.
Manuela