.

Una dintre consecintele conflictului din Kazahastan : se scumpeste uraniul

Distribuie prietenilor tai!

Compania kazaha Kazatomprom , cel mai mare producator de uraniu din lume, a anuntat ca, deocamdata, isi desfasoara activitatea normal, iar razboiul civil din tara nu a afectat productia. Kazahstan – cea mai mare tara din Asia Centrala este zguduita de un protest care a izbucnit dupa  cresterea pretului gazelor, dar s-a transformat intr-o revolta impotriva puterii.

Dupa izbucnirea violentelor din Kazahstan, preturile la uraniu au crescut, ajungand la 45,50 dolari pentru o livra (0,45 kg). Kazatprom produce cam 30 la suta din cantitatea de uraniu din intreaga lume. Deocamdata, violentele din tara – soldate cu zeci de morti si peste o mie de raniti – nu au afectat sectoarele cheie. “Extragerea uraniului decurge conform planului. Nu au fost intreruperi in productie. Compania noastra isi onoreaza contractele la export” – a declarat un purtator de cuvant al

Moscova a trimis militari in Kazahstan

La solicitarea guvernului kazah, Moscova a trimis militari in Kazahstan, parte a desfasurarii unei “forţe colective de mentinere a pacii” a Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (CSTO), organism aflat sub controlul Rusiei.

Interesant:   Cum recuperezi datorii de la debitorii rău-platnici?

Revolta a pornit de la scumpirea combustibililor, dar apoi a devenit o revolta generala impotriva actualului regim acuzat de coruptie, nepotism si masuri nedemocratice. De asemenea, protestatarii cer marirea salariilor. Gazul lichefiat e principalul combustibil auto folosit in Kazahstan. Pentru a incerca sa calmeze spiritele, presedintele a readus pretul gazului la nivelul de dinainte si a demis guvernul. Dar revoltele continua, protestatarii ocupand institutii publice. A fost decretata starea de urgenta, iar acum autoritatile de la Nur Sultan (capitala tarii) i-au chemat pe rusi in ajutor.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.