Potrivit unei echipe internationale de cercetatori, reducerea consumului de carne rosie si de mezeluri nu are, aproape, niciun efect asupra sanatatii noastre.
Rezultatele studiului au fost prezentate in Annals of Internal Medicine Journal, publicatie a Colegiului American al Medicilor. La studiu au participat medici din mai multe tari (intre ele SUA, Canada, Spania, Polonia, Portugalia) si au fost analizate milioane de cazuri din toata lumea. Concluzia este ca reducerea consumului de carne rosie si de carne procesata nu are aproape niciun efect asupra sanatatii omului. De aceea, europenii si nord americanii pot continua sa manance ca si pana acum, atat carne rosie, cat si mezeluri. S-a estimat ca populatia din aceste zone consuma de 3-4 ori pe saptamana carne rosie si mezeluri. “Pe baza cercetarilor noastre, nu putem spune cu nicio certitudine ca e vreo legatura intre consumul de carne rosie sau de mezeluri si cancer, diabet sau afectiuni cardiovasculare”– precizeaza profesorul Bradley Johnson, unul dintre coordonatorii studiului. Numarul celor care, dupa ce au redus consumul la sub trei fripturi pe saptamana, au constatat o imbunatatire a sanatatii lor este nesemnificativ, arata studiul.
Furtuna in lumea medicala si printre nutritionisti
Aceste concluzii au pus pe jar comunitatea medicala; mai multi medici de prestigiu si universitati din toata lumea nu sunt de acord cu acest studiu si au cerut autorilor sa il retraga. In plus, autorii studiului au fost acuzati ca sunt iresponsabili daca recomanda cresterea consumului de carne rosie si carne procesata. Agentiile ONU recomanda un consum de maximum 500 de grame de carne pe saptamana, iar mezeluri, daca se poate, deloc. In plus, medicii care se ocupa de legatura dintre hrana oamenilor si mediul inconjurator afirma ca trebuie sa reducem dramatic consumul de carne pentru a salva planeta.
Manuela