.

Un nou cadru legal pentru ajutorarea refugiaților ucraineni

Distribuie prietenilor tai!

Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care asigură “un cadru sustenabil” pentru sprijinirea ucrainenilor care au venit în ţara noastră din cauza războiului, a transmis purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

El a precizat că sumele care vor fi acordate în acest context vor fi stabilite printr-o hotărâre de Guvern ulterioară.

Potrivit lui Cărbunaru, OUG adoptată miercuri “stabileşte posibilitatea de a acorda o sumă forfetară lunară, pentru o singură perioadă de maxim patru luni consecutive, începând cu data de 1 mai 2023, pentru a acoperi cheltuielile cu hrana şi cazarea pe teritoriul României pentru familiile şi persoanele singure care beneficiază de decizia europeană în domeniu”.

În cazul asigurării cazării stabilite de Consilii judeţene, “sumele forfetare pentru hrană şi cazare vor fi decontate de unitatea care acordă cazarea, în funcţie de numărul de zile, din bugetul IGSU”, a arătat purtătorul de cuvânt al Executivului.

El a adăugat că prin viitoarea hotărâre de Guvern suma forfetară va fi acordată “numai dacă şi în măsura în care beneficiarul va face dovada încadrării în muncă sau a înscrierii minorilor în unităţile de învăţământ”.

Interesant:   De ce nu poate Israelul sa invinga gruparea terorista Hamas?

Conform lui Cărbunaru, în acest fel este stimulată integrarea. Aproximativ 110.000 de ucraineni au rămas în România, dintre care 5.007 au locuri de muncă în ţara noastră, a explicat el.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care prevede acordarea mai multor facilităţi şi drepturi persoanelor cu dizabilităţi, obligând, printre altele, autorităţile administraţiei publice să asigure accesul acestor persoane la cultură, sport şi turism şi să monteze în clădiri şi locuri publice adaptări specifice fiecărui tip de handicap.

Actul normativ modifică şi completează în acest sens Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.