.

Un jurnalist a fost aruncat în închisoare după ce a criticat un trust de presă

Distribuie prietenilor tai!

Un tribunal din Istanbul l-a condamnat pe jurnalistul turc Metin Uca la un an şi două luni de închisoare pentru că a criticat agenţia de presă de stat Anadolu, informează vineri presa din Turcia.
Uca a fost chemat în instanţă de directorul agenţiei, iar tribunalul a reţinut că jurnalistul a ‘lezat un funcţionar în exerciţiul atribuţiilor’, cu ocazia alegerilor câştigate în 2018 de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.
Cu patru zile înainte de scrutinul prezidenţial şi parlamentar, o televiziune abonată la serviciile Anadolu a publicat din greşeală o infografie cu proiecţii ale rezultatelor, transmisă de agenţie. În seara alegerilor rezultatele anunţate au fost apropiate de cele anticipate, iar Uca a considerat că astfel s-a dovedit că au avut loc fraude electorale. ‘Protestez împotriva agenţiei Anadolu, care a fost fondată de Ataturk, dar a devenit o agenţie de propagandă în mâinile unor oameni lipsiţi de onoare’, a scris jurnalistul pe Twitter.
În urma afirmaţiei, directorul Anadolu, Senol Kazanci, a formulat o plângere penală împotriva lui Uca.
Vineri, după ce a fost condamnat, jurnalistul a distribuit o fotografie cu Kazanci purtând o caschetă cu inscripţia ‘Erdogan’, la care a comentat: ‘Iată-l pe conducătorul imparţial al Anadolu’.
Agenţia înfiinţată în 1920, care are obligaţia de a fi obiectivă, a mai fost criticată şi anul trecut, pentru modul în care a relatat despre alegerile municipale de la Istanbul, câştigate de opoziţie, reaminteşte AFP. Rezultatele parţiale succesive arătau un avans tot mai mic al candidatului susţinut de Erdogan în faţa reprezentantului opoziţiei, iar la un moment dat Anadolu nu a mai publicat rezultatele, aşa cum aştepta cea mai mare parte a presei turce. Ulterior, scrutinul a fost anulat, iar preşedintele a acuzat opoziţia de ‘manipulare’. Alegerile s-au repetat, iar rezultatul a fost o înfrângere la o diferenţă mai mare a candidatului puterii decât în primul scrutin.

Interesant:   Razboiul din Ucraina schimba rutele heroinei catre UE
Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.