.

Un diplomat roman in cursa pentru sefia Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA)

Distribuie prietenilor tai!

Directorul general, japonezul  Yukiya Amano, a incetat din viata, iar printre favoriti, pentru a prelua acest post, este romanul Cornel Feruta, coordonator sef al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica si sef de cabinet al directorului decedat.

Un alt candiat la sefia AIEA va fi Rafael Grossi, ambasadorul Argentinei pe langa agentia ONU, dar se mai pot inscrie si alte personalitati.

Yukia Amano, 72 de ani, era bolnav de mai multa vreme si anuntase ca se pregateste sa demisioneze pentru ca nu-si poate duce mandatul la bun sfarsit. El detinea functia de director general AIEA din 2009.

“Secretariatul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica anunta cu profunda tristete trecerea trecerea in nefiinta a Directorului General Yukiya Amano” – se arata in comunicatul publicat luni la Viena, acolo unde se afla sediul agentiei. Nu se dau alte detalii privind cursa pentru desemnarea succesorului, dar surse din cadrul agentiei afirma ca secretariatul este in contact cu toate tarile membre in acest sens.

Interesant:   ANPC a sanctionat vanzarea de produse din tutun minorilor

Cornel Feruta, diplomat de cariera

Feruta lucreaza la Ministerul Afacerilor Externe de 20 de ani si a avut, de-alungul timpului functii importante la departamentele Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa – OSCE – Balcanii de Vest si pe langa diverse organizatii internationale. Este coordonator sef la AIEA, practic mana dreapta a directorului general, din 2013.

Context international delicat

Daca va ajunge in postul de Director General AIEA, diplomatul roman va avea un rol cheie intr-o serie de dosare dificile, cel mai complicat fiind cel iranian. In acest moment, relatiile Iranului cu Occidentul sunt extrem de problematice, si de a dreptul tensionate cu Statele Unite si cu Marea Britanie.

Agentia Internationala pentru Energie Atomica este cea care trebuie sa supravegheze activitatea iranienilor in domeniul nuclear, pentru a stabili daca respecta acordul nuclear, din care Statele Unite au iesit deja, dar pe care mai multe tari occidentale doresc sa-l salveze.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.