.

Un bancher chinez, acuzat de corupție, extrădat din SUA în China

Distribuie prietenilor tai!

Un bancher chinez acuzat de corupţie şi pe care autorităţile chineze încearcă de 20 de ani să-l aducă în ţară a fost expulzat duminică din SUA către China, potrivit presei chineze citate luni de agenţia EFE.

Fost director al sucursalei Băncii Chinei din oraşul chinez Kaiping, Xu Guojun este acuzat corupţie şi delapidare pe scară extinsă a unor fonduri publice. Acuzaţiile împotriva lui au fost formulate de Comisia Centrală pentru Inspecţie şi Disciplină (CCID), braţul anticorupţie al Partidului Comunist chinez.

În anul 2001, Xu Guojun a fugit din China înainte de a fi judecat, dar şapte ani mai târziu a fost condamnat în SUA de un tribunal din Las Vegas la 22 de ani de închisoare pentru fraudarea Băncii Chinei cu cel puţin 485 de milioane de dolari.

Predecesorul şi succesorul său în funcţie, Xu Chaofan şi Yu Zhendong, suspecţi de participare la aceleaşi infracţiuni, au reuşit de asemenea să fugă din China, dar au fost şi ei condamnaţi în SUA, care i-a extrădat către China în 2004 şi, respectiv, 2008.

Interesant:   Coșmarul trăit de nord-coreeni

Potrivit cotidianului chinez Global Times, o parte din banii fraudaţi au sfârşit în cazinourile din Las Vegas, unde în perioada cât s-au bucurat de libertate în SUA foştii bancheri se lansau în pariuri de până la 80.000 de dolari.

Potrivit CCID, până în prezent au fost recuperaţi 312 milioane de dolari din prejudiciu.

Purtătorul de cuvânt al MAE chinez, China Zhao Lijian, a declarat că ”indiferent unde se ascund corupţii care fug de justiţie ei nu vor scăpa judecăţii”. El a subliniat că în cazul bancherului repatrierea acestuia este rezultatul ”eforturilor comune ale Chinei şi SUA”, ai căror preşedinţi Xi Jinping şi Joe Biden vor avea un summit prin videoconferinţă în orele următoare.

După ce a venit la putere în 2012, preşedintele Xi Jinping a lansat o cruciadă împotriva corupţiei, mii de funcţionari şi bancheri fiind condamnaţi de atunci, deşi unii critici consideră că el ar fi folosit această campanie şi pentru a-şi neutraliza rivali politici.

Interesant:   Biden, un cadavru politic
Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.