.

Ultimele pregatiri pentru aderarea la spatiul Schengen

Distribuie prietenilor tai!

Romania spera ca, in sfarsit, sa fie invitata sa devina membru al spatiului de libera circulatie, dupa 11 ani de asteptare.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, afirma ca este importanta adoptarea, in urmatoarele saptamani, a proiectelor de modificare a legilor justitiei, in contextul in care aderarea la spatiul Schengen depinde de progresele din cadrul Mecanismuluide Cooperare si Verificare – MCV. Adoptarea celor trei acte normative ar spori considerabil sansele unei decizii favorabile privind primirea noastra in Schengen.

Procedura legata de legile justitiei a fost amanata, in asteptarea avizului Comisiei de la Venetia. Predoiu afirma insa ca e esentiala adoptarea celor trei proiecte de lege, in toamna.  “Guvernul are un obiectiv esential, care inseamna aderarea la spatiul Schengen si, dupa cum este bine cunoscut de toata lumea, acest obiectiv este pus in legatura cu progresele in cadrul MCV, iar in cadrul MCV unul dintre obiective este adoptarea legilor justitiei. Prin urmare, Guvernul, daca doreste sa isi atinga aceste doua obiective, de care atarna extrem de multe interese ale Romaniei si ale cetatenilor romani si companiilor din Romania trebuie sa adopte legile” – a declarat ministrul Predoiu, la dezbaterile din sedinta speciala comuna Camera Deputatilor-Senat, dedicata examinarii situatiei din Justitie.

Interesant:   USR-istii isi aleg noul presedinte

El a adaugat ca avizele anterioare emise de Comisia de la Venetia au exprimat o serie de principii de care s-a tinut cont in noile proiecte de modificare a legilor justitiei.

Saptamana viitoare vin expertii

Experti nationali, trimisi de mai multe tari UE, membre in spatiul Schengen, vor sosi in Romania pentru o noua evaluare privind gradul de pregatire pentru aderarea la spatiul de libera circulatie. Se pare ca din delegatia de experti lipseste reprezentantul Olandei, tara care s-a opus, ani la rand, primirii noastre in Schengen. Votul ministrilor justitiei si afacerilor interne (Consiliul JAI) ar putea sa aiba loc pe 8 decembrie. In JAI este nevoie de unanimitate de voturi in chestiunea extinderii spatiului Schengen.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.