Presedintele Consiliului European, Charles Michel, a promis cresterea ajutorului militar comunitar pentru Republica Moldova, tinand cont de vecinatatea cu Ucraina si de importanta strategica a acestei zone.
Charles Michel s-a intalnit la Chisinau cu presedintele Maia Sandu. „In acest an, intentionam sa sporim semnificativ ajutorul pentru Moldova, prin livrari de echipamente militare suplimentare” – a spus oficialul european.
Ajutorul UE pentru Moldova va fi in doemniul logisticii si apararii cibernetice. Michel nu a dorit sa dea mai multe detalii. El a spus ca Uniunea Europeana e pe deplin solidara cu Republica Moldova si ca e datoria europenilor sa sustina aceasta tara, tinand cont de riscurile ca agreasiunea rusa din Ucraina sa se extinda. In plus, Charles Michel a promis ca parteneriatul UE-Republica Moldova va fi aprofundat, astfel incat tara sa se apropie si mai mult de blocul comunitar.
Ajutorul militar UE, mai necesar ca oricand
In regiunea pro-rusa Transnistria au avut loc o serie de atacuri misterioase, cu mai multe cladiri guvernamentale atacate cu bombe. Exista temeri ca ar fi vorba de provocari, astfel incat Rusia sa aiba un pretext pentru a trimite si alte trupe (Federatia Rusa are deja stationate trupe in Transnistria) pe motiv ca populatia rusofona trebuie aparata.
Maia Sandu : deocamdata nu exista riscuri
In conferinta de presa comuna cu Charles Michel, presedinta Maia Sandu a spus ca Republica Moldova are planuri pentru scenariie pesimiste, dar „in acest moment nu vedem niciun risc iminent.” In privinta incidentelor din Transnistria, Maia Sandu apreciaza ca acestea au fost generate de forte pro-razboi si ca autoritatile de la Chisinau incearca sa descurajeze asemenea incidente.
Auto-proclamata republica din Transnistria se afla la granita cu Ucraina. Si-a declarat unilateral independenta in 1992, dupa un scurt razboi cu trupele guvernamentale ale Republicii Moldova. De-atunci, in Transnistria se afla in jur de 1500 de militari rusi.
Manuela