.

UE decide un embargou partial asupra petrolului din Rusia

Distribuie prietenilor tai!

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au decis sa interzica treptat importurile de petrol rusesc. Sanctiunile initiale vizau oprirea totala a importurilor de petrol din Rusia, insa mai multe tari, mai ales Ungaria, s-au opus.

Este o formula de compromis, prin care embargoul petrolier se aplica doar in cazul ţiţeiului adus din Rusia pe mare. Ţiţeiul importat prin conducte nu intra deocamdata in pachetul de sanctiuni, al saselea, pus la punct de UE pentru a sanctiona Rusia dupa invadarea Ucrainei.

Reducerea importurilor UE de petrol din Rusia va fi pusa in aplicare pana la sfarsitul anului. Acopera mai mult de doua treimi din importurile de petrol din Rusia, “tăind o sursa uriasa de finantare pentru maşina de razboi a Moscovei” – a scris pe Twitter Charles Michel, presedintele Consiliului European.

Datorita angajamentului voluntar al Germaniei si Poloniei de a opri importurile, embargoul va elimina aproximativ 90 la suta din importurile europene de petrol rusesc pana la sfasitul anului.

Interesant:   Biden, un cadavru politic

Importurile prin conducta Drujba, care aprovizioneaza si Ungaria, vor fi scutite intr-o prima etapa. A fost formula de compromis prin care Ungaria a acceptat, in cele din urma, instituirea embargoului asupra petrolului rusesc, dupa trei saptamani de blocaj. Consumul intern al Ungariei, care nu are iesire la mare, depinde intr-un procent de 65 la suta de petrolul transportat prin conducta Drujba.

Embargoul se va limita initial la petrolul transportat pe cale maritimă, adica 2/3 din achizitiile europene de petrol rusesc.

Inca trei banci rusesti eliminate din SWIFT

Liderii europeni au convenit, de asemenea, sa elimine din sistemul SWIFT trei banci rusesti, printre care cea mai mare institutie bancara, Sberbank, si sa interzică alte trei societati de radiodifuziune de stat rusesti.

A fost aprobat si un pachet de asistenţă macro-financiara in valoare de noua miliarde de euro pentru ca guvernul ucrainean sa isi acopere nevoile imediate de numerar, astfel incat economia sa functioneze.

Finantarea europeana va fi sub forma unor imprumuturi pe termen lung, cu dobanzi subventionate.

Interesant:   Moldova si Ucraina au inceput negocierile de aderare la Uniunea Europeana

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.