.

UE critică presiunile făcute de Rusia

Distribuie prietenilor tai!

Uniunea Europeană a decis să răspundă colectiv solicitărilor adresate de Rusia unora dintre membrii săi, deoarece “acţionează unitar în toate problemele de interes comun”, a declarat joi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, ca răspuns la criticile Moscovei, notează AFP.

“Numai cei care sunt interesaţi să ne divizeze ar pune sub semnul întrebării o astfel de decizie”, a avertizat Josep Borrell într-un comunicat dat publicităţii joi seară.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, le-a cerut unora dintre omologii săi din UE să precizeze interpretarea principiului “indivizibilităţii securităţii”.

Pentru Moscova, acest principiu înseamnă că securitatea fiecărei ţări este inseparabil legată de cea a celorlalte şi, prin urmare, că o extindere a NATO la Ucraina şi Georgia o ameninţă pe cea a Rusiei.

Serghei Lavrov a cerut în mod explicit ca răspunsul să fie dat individual, “şi nu în numele unui bloc”. UE a răspuns printr-o scrisoare “colectivă” aprobată de cei 27 şi transmisă ambasadorului Rusiei la Bruxelles.

Interesant:   Haos pe glob! O pana informatica a paralizat omenirea

“În baza deciziei unanime a celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, i-am trimis o scrisoare ministrului de externe Serghei Lavrov ca răspuns la mesajul scris pe care l-a adresat fiecăruia la 28 ianuarie”, a precizat Josep Borrell după criticile formulate de ministrul rus.

“UE are o politică externă şi de securitate comună şi obiectivul nostru este să acţionăm unit în toate problemele de interes comun”, i-a reamintit Josep Borrell.

“Aceasta include, de asemenea, coordonarea răspunsurilor la scrisori, aşa cum se solicită. Este la latitudinea statelor membre UE să decidă asupra acestor probleme”, i-a precizat el.

Scrisoarea transmisă ambasadorului Rusiei la Bruxelles “abordează problemele ridicate de ministrul Lavrov şi reiterează oferta UE şi a statelor sale membre de a continua dialogul cu Rusia privind modalităţile de consolidare a securităţii tuturor”, a spus Josep Borrell, citat de AFP.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.