.

Ucraina si Moldova sunt oficial candidate la aderarea la Uniunea Europeana

Distribuie prietenilor tai!

Liderii UE au decis sa acorde Ucrainei si Republicii Moldova statutul de candidat oficial la aderarea la Uniunea Europeana. “E un moment istoric” – declara presedintele Consiliului European, Charles Michel.

Decizia a fost luata de sefii de stat si de guvern, la summit-ul de la Bruxelles. Aceasta decizie, asteptata cu febrilitate  la Kiev, marcheaza debutul unui proces lung si complex pe calea aderarii. Presedintele ukrainean Voloimir Zelensky a declarat ca “e un moment unic si istoric in relatiile dintre Ucraina si Uniunea Europeana. Viitorul Ucrainei e in sanul UE” – a scris Zelensky pe Twitter.

La randul sau, presedinta Moldovei, Maia Sandu, a scris pe Facebook ca decizia liderilor UE de a acorda tarii sale statutul de candidat  este istorica si azi este o zi istorica, dar atrage atentia ca urmeaza “un drum dificil, ce necesita multa munca si efort si pe care suntem pregatiti sa-l parcurgem, impreuna, pentru a asigura cetatenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, in Uniunea Europeana” – spune Maia Sandu.

Interesant:   E oficial! UE ne cere sa reducem consumul de gaze naturale

Atat Ucraina, cat si Moldova vor avea de facut reforme si schimbari la nivel de societate, pentru a se alinia la normele comunitare. “Sunt convinsa ca Ucraina si Moldova vor avansa cat de rapid posibil pentru a implementa reformele necesare” –  a declarat presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Intr-un mesaj in limba engleza, pe platforma Twitter, presedintele Klaus Iohannis afirma ca acordarea statutului de tara candidata pentru Ucraina si Republica Moldova este o realizare istorica. De asemenea, presedintele Iohannis scrie ca reusita de la summitul UE urmeaza sustinerii puternice din partea Romaniei si unor demersuri intense.

Un proces de durata

Pana sa ajunga la linia de finis si sa devina membre UE, Ucraina si Moldova ar putea avea de asteptat si mai bine de un deceniu. Decizia de la summit e un gest simbolic, decis pe fondul invaziei ruse din Ucraina,  pentru ca greul de-abia incepe. Ambele tari au de facut reforme profunde economice, sociale, politice si, nu in ultimul rand, trebuie sa faca progrese convingatoare in lupta impotriva coruptiei.

Interesant:   8.08 - ziua in care se deschide Portalul Leului, cea mai norocoasa zi din an

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.