Turcia a arestat pe 7 octombrie 15 suspecţi care lucrau pe teritoriul ei pentru serviciul secret israelian Mossad, scrie joi publicaţia turcă Sabah, citată de Haaretz şi Times of Israel.
Potrivit Sabah, cotidian apropiat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, peste 200 de ofiţeri au fost angrenaţi în operaţiunea de contrainformaţii a serviciului turc MIT (Organizaţia Naţională de Informaţii) de deconspirare a acestor agenţi, care spionau studenţi străini, inclusiv palestinieni, dar şi cetăţeni turci.
Aceşti spioni, cu descendenţă arabă, operau în grupuri de câte trei. Unii au avut întâlniri cu agenţi Mossad în Elveţia şi Croaţia, unde făceau schimb de informaţii, şi au primit de asemenea ordine în România, la Bucureşti, şi în capitala Kenyei, Nairobi, mai scrie sursa citată, adăugând că cele cinci grupuri de agenţi operau în zone diferite ale Turciei.
Ei transmiteau Mossadului informaţii despre studenţi potenţiali viitori lucrători în industria de apărare şi erau plătiţi prin diferite modalităţi, printre care criptomonede, transferuri financiare sau bijuterii.
Suspecţii au fost monitorizaţi ”timp de aproximativ un an, folosind metode de informaţii tehnice şi umane, perioadă în care ei au fost implicaţi în acţiuni de spionaj axate pe palestinienii din Turcia”, scrie publicaţia turcă, menţionând de asemenea că urmează să fie formulate acuzaţii împotriva lor.
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a ameninţat că va expulza ambasadorii a zece ţări, printre care Franţa, Germania şi SUA, după un apel în favoarea eliberării opozantului Osman Kavala lansat de aceste state, au informat joi mass-media turce, transmite AFP.
“I-am spus ministrului nostru al afacerilor externe că nu ne putem permite să-i găzduim în ţara noastră”, a declarat Erdogan, potrivit declaraţiilor sale reproduse de mai multe mass-media turce.
Într-un comunicat publicat luni seara, Canada, Franţa, Finlanda, Danemarca, Germania, Ţările de Jos, Noua Zeelandă, Norvegia, Suedia şi SUA au îndemnat la o “soluţionare corectă şi rapidă a dosarului” Osman Kavala, editor şi mecena turc devenit ţintă a represaliilor regimului turc şi închis de patru ani fără un verdict.
“Îi daţi cumva o lecţie Turciei?”, a reacţionat preşedintele turc, subliniind că justiţia turcă este “independentă”.
Turcia i-a convocat marţi pe ambasadorii acestor zece ţări, apreciind drept “inacceptabil” apelul lor în favoarea eliberării opozantului Osman Kavala.
Acest opozant de 64 de ani, figură marcantă a societăţii civile, este acuzat din 2013 de regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan că încearcă să destabilizeze Turcia.
El este luat în vizor în special pentru că a susţinut în 2013 manifestaţiile antiguvernamentale cunoscute sub numele de Mişcarea Gezi. De asemenea, el este acuzat că a încercat să “răstoarne guvernul” în timpul tentativei de lovitură de stat din 2016.