.

Turcia a depistat un urias zacamant de gaze in Marea Neagra

Distribuie prietenilor tai!

Presedintele Recep Erdogan a tinut sa anunte personal descoperirea zacamantului si faptul ca Turcia va deveni un exportator net de energie.

Ar fi vorba de un 320 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, potrivit estimarilor initiale. “As vrea sa va impartasesc o veste buna: Turcia a descoperit cel mai mare zacamant de gaze naturale din istoria sa, in Marea Neagra. Este parte dintr-un zacamant mult mai mare. Ca tara dependenta de gaz din strainatate, acum privim viitorul cu mai multa incredere. Nu ne lasam pana nu devenim exportator net de energie ” – a declarat Erdogan, intr-o conferinta de presa, special convocata pentru marele anunt.

Plusuri si minusuri, in opinia expertilor

Specialistii spun ca va fi nevoie de investitori foarte puternici, tinand cont ca productia va dura ani de zile si va costa miliarde de dolari. Compania petroliera de stat din Turcia, TPAO, nu are experienta in productia de gaze la mare adancime si cel mai probabil va trebui sa recurga la firma mare pentru exploatarea zacamantului. Aceasta firma mare ar putea fi greu de gasit, tinand cont ca preturile la titei si gaze nu mai fac aceste domenii la fel de atractive ca in trecut, spun unii experti.

Interesant:   Europa si problema gazului rusesc

“Cheltuielile ar putea fi mai mari decat castigurile, tinand cont de pretul scazut la gaze. Dar, pe termen lung, Turcia va avea o alta pozitie in negocierea contractelor, mai ales ca cele de acum expira” – e de parere Gulmira Rzayeva, cercetator la Institutul pentru Studii in Energie, de la Oxford.

Turcia importa anual, in special din Rusia si Iran, energie in valoare de 41 de miliarde de dolari.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.