Trecerea la ora de iarna este un ritual semestrial introdus pentru prima data in timpul crizei petroliere din 1973-1974. Principalul sau scop este de a economisi energie prin optimizarea utilizarii luminii naturale in timpul verii.
Prin adaugarea unei ore la ora standard, ziua devine mai lunga in timpul verii, necesitand mai putina energie pentru iluminat, de exemplu.
Astfel, in noaptea de 28-29 octombrie 2023, Romania, ca multe alte tari, va da ceasurile inapoi cu o ora, marcand astfel revenirea la ora standard. Cu alte cuvinte, ora care este legata de evolutia naturala a soarelui. Dar nu totul este roz. Beneficiile economice ale acestei practici sunt acum puse sub semnul intrebarii, nu in ultimul rand din cauza perturbarilor pe care le provoaca sanatatii si vietii de zi cu zi a oamenilor. Multi oameni sufera din cauza schimbarii generalizate a orei, care le perturba bioritmul.
Cum ne pregatim pentru trecerea la ora de iarna?
Trecerea la ora de iarna poate provoca tulburari de somn, tulburari de dispozitie si o scadere a concentrarii. Pentru a minimiza aceste efecte, este indicat sa va adaptati treptat tiparele de somn.
Culcatul si trezitul cu 15 minute mai devreme in fiecare zi in saptamana dinaintea schimbarii, adica in ultima saptamana din octombrie, pot ajuta organismul sa se adapteze. In cazul bebelusilor si al sugarilor, este recomandabil sa le adaptati treptat orele de somn si de culcare.
Discutii pentru renuntarea la schimbarea ceasului de doua ori pe an
La nivelul Uniunii Europene s-au purtat discutii serioase pentru a renunta la schimbarea orei, tinand cont de bulversarile pe care trecerea la ora de iarna sau de vara le implica. Doar ca este o decizie politica, iar liderii europeni nu s-au putut pune de acord. Mai exact, Comisia Europeana a propus ca fiecare tara sa anunte cum doreste sa se ramana, pe ora de vara sau pe ora de iarna? Iar statele membre nu s-au inteles intre ele. In functie de zona geografica, unele tari au dorit sa ramana impamantenita ora de vara. Altele, dimpotriva, vor ora de iarna. Si pentru ca era nevoie de unanimitate, incet-incet, ideea de a renunta la schimbarea orei de doua ori pe an, a fost uitata, se pare.
Manuela