In Olanda au fost depistate 13 cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului printre pasagerii unor zboruri din Africa de Sud. Si in Danemarca au fost inregistrate doua cazuri; e vorba tot de persoane venite din Africa de Sud.
Descoperita initial in Africa de Sud, varianta se raspandeste tot mai mult in toata lumea. Au fost descoperite cazuri de infectare in Marea Britanie, Germania, Italia, Belgia, Australia, Botswana, Israel si Hong Kong. Iar acum pe lista intra si Danemarca si Olanda.
Austria a anuntat ca investigheaza un caz suspect, iar ministrul francez al Sanatatii, Olivier Veran, a declarat ca noua varianta probabil circula deja in Hexagon.
Specialistii spun ca succesoarea variantei Delta – Omicron – este ultramodificata, adica are in jur de 30 de mutatii in proteia S, cea care permite atasarea virusului de celule si patrunderea acestuia in celule. Oamenii de stiinta se tem ca, dat fiind numarul mare de mutatii, Omicron poate ocoli vaccinul.
Omicron ar putea fi mai contagioasa decat variantele precedente, dar expertii inca nu stiu daca mutatia va provoca imbolnaviri mai severe sau mai putin severe, comparativ cu alte variante.
Aproape tot mapamondul a oprit zborurile dinspre sudul Africii. Guvernul sud-african a criticat restrictiile, pe care le considera incorecte si daunatoare din punct de vedere economic. Specialistii sud-africani afirma ca ei sunt cei care au descoperit-o primii, datorita posibilitatilor de laborator de ultima generatie de care dispun, dar ca acest lucru nu inseamna ca Africa de Sud trebuie pedepsita.
36 de cetateni romani in Africa de Sud
Ambasada Romaniei la Pretoria, Africa de Sud, gestioneaza, la acest moment, situatia a 36 de cetateni romani (turisti, navigatori si membri ai unei delegatii sportive) ale caror curse au fost anulate de catre companiile aeriene la care acestia aveau rezervari. Acestia vor fi repatriati, iar aeronava trimisa va prelua si alti cetateni europeni. In momentul intoarcerii in tara, ei vor fi testati si plasati in carantina.
Manuela