.

Tipuri de sisteme de supraveghere si ponturi pentru doritori

sisteme de supraveghere
Distribuie prietenilor tai!

Utilitatea unui sistem de supraveghere video este din ce in ce mai mare intr-o societate in care obiectivele neprotejate sunt adesea atacate de hoti. Este oarecum normal ca riscurile pe care fiecare si le asuma un proprietare care alege sa nu instaleze un sistem video de supraveghere sa creasca odata cu numarul de camere de supraveghere, deoarece optiunile hotilor devin din ce in ce mai putine.

Achizitia unor camere de supraveghere video poate sa fie, insa, destul de dificila. Optiunile sunt numeroase si nu toate sunt potrivite in orice situatie. Spre exemplu, pentru exterior trebuie sa fie achizitionate camere de supraveghere pentru exterior, dotate cu carcase rezistente la intemperii si la schimbari de temperatura, cu infrarosu si cu o multime de dotari antivandalism.

Vom incerca sa analizam, asadar, principalele tipuri de sisteme de supraveghere si sa descoperim cele mai importante ponturi pentru o achizitie inteligenta.

Care sunt principalele tipuri de sisteme de supraveghere video?

1. Sistemele de supraveghere analogice

Este un sistem de supraveghere clasic. Acesta se remarca prin costuri reduse si o eficienta destul de mare atata vreme cat spatiul supravegheat nu are o dimensiune prea mare. Pentru cei care doresc o simpla monitorizare a locuintei sau a biroului, este solutia perfecta.

sistem de supraveghere exterior

Astazi, pe pot fi gasite cu greu sisteme analogice clasice, fiind foarte populare variantele care combina componente analogice si componente digitale.

In general, un astfel de sistem este compus din urmatoarele componente:

  • Un DVR (Digital Video Recorder). Este piesa centrala a intregului sistem, fiind cea care preia toate imaginile de la camerele de supraveghere, le stocheaza si le trimite mai departe catre monitoarele unde pot fi vizualizate. Exista extrem de multe modele de DVR-uri, cu specificatii car emai de care mai interesante. In general, DVR-ul se alege in functie de tipul camerelor din sistem, de numarul lor si de alte specificatii. Un DVR analogic va accepta doar camere video analogice. Tocmai de aceea, este recomandata cautarea unui DVR digital care permite inclusiv conectarea unor camere digitale, ceea ce inseamna imagini mult mai bune si mai clare.
  • Un HDD. Acesta poate sa treaca drept o componenta a DVR-ului, deoarece se regaseste in aceasta piesa principala. Totusi, HDD-ul se achizitioneaza separat de cele mai multe ori. Rolul sau este simplu: stocheaza toate imaginile preluate de la camerele de supraveghere. Din fericire, aproape orice HDD este compatibil cu aproape orice DVR, insa ceea ce trebuie avut in vedere este capacitatea lui. Un HDD cu o capacitate mare de stocare asigura o flexibilitate mult mai mare.
  • Camerele de supraveghere. Optiunile in ceea ce priveste camerele sunt nelimitate. Se poate opta pentru camere supraveghere exterior infrarosu, care pot filma fara probleme pe timp de noapte, se pot alege camere de supraveghere de interior si numeroase variatii ale acestora. Camerele moderne de supraveghere pot fi controlate cu usurinta de la distanta si sunt cat se poate de bine dotate in ceea ce priveste lentilele, asigurand rezolutii mai mult decat clare.
  • Monitor. Este componenta sistemului care afiseaza rezultatul final. Practic, pe monitor vei vedea imaginile filmate de camere. Acesta este conectat la DVR si poate sa fie un simplu monitor de computer. Mai nou, DVR-urile care se pot conecta la wireless transmit imaginile catre telefoane mobile, tablete sau laptopuri aflate la distante de mii de km.
  • Diverse accesorii. De pe lista cu componentele sistemului de supraveghere nu lipsesc accesoriile: cabluri, surse de alimentare pentru DVR sau surse de alimentare pentru fiecare camera in parte. In general, este bine sa se caute variante care se pot alimenta direct printr-un cablu de internet UTP, deoarece elimina nevoia unui numar mai mare de cabluri. Instalarea trebuie sa se faca, insa, de catre un profesionist.

2. Sistemele de supraveghere IP

Sistemele de supraveghere IP seamana destul de mult cu cele analogice din punct de vedere al functionarii, insa difera atunci cand vine vorba despre conectivitate. Conectarea camerelor la NVR (unitatea centrala) se face prin IP (Internet Protocol), ceea ce creste foarte mult calitatea imaginii, viteza de transfer si modul in care pot fi accesate imaginile.

sistem de supraveghere ip

Un sistem de supraveghere IP este compus din urmatoarele componente:

  • Un NVR. NVR este acronimul de la Network Video Recorder si este elementul central, asemanator cu DVR-ul sistemului analogic. Acesta se poate conecta la camerele IP de la care preia toate imaginile si le stocheaza pe un HDD. Poate fi folosit un HDD identic cu cel de pe sistemul de supraveghere analogic. Spre deosebire de DVR, NVR-ul poate sa suporte un numar foarte mare de camere de supraveghere, existand si variante cu peste 32 de camere;
  • Camerele de supraveghere IP. Din punct de vedere al aspectului, acestea seamana foarte mult cu cele analogice. De fapt, sunt identice ca aspect. Diferenta este data de modul de conectare si de calitatea imaginilor. O camera IP se alimenteaza intotdeauna prin cablul de internet si asigura o flexibilitate foarte mare. Vei putea sa urmaresti fara nicio problema imaginile camerelor IP de oriunde de pe glob, la o calitate foarte buna.
  • HDD. Am amintit deja de HDD, care desi se achizitioneaza usor si se monteaza foarte simplu, are o importanta foarte mare. Acesta este cel care stocheaza toate imaginile, motiv pentru care trebuie sa fie foarte rezistent si sa aiba o capacitate cat mai mare.
  • Monitorul. Ca si in cazul sistemelor analogice, sistemul de supraveghere IP are nevoie de un monitor. Acesta nu va fi insa necesar decat pentru cateva minute, imediat dupa conectare. Ulterior, vei putea urmari imaginile de oriunde.

Sfaturi utile pentru achizitia sistemului de supraveghere perfect!

Inainte de a decide care este sistemul de supraveghere perfect pentru obiectivul ce se doreste a fi supravegheat, orice om trebuie sa se informeze. Am incercat sa conturam o lista cu cele mai importante sfaturi care pot asigura o supraveghere de cea mai buna calitate la costuri manie.

1. Specificatiile conteaza, insa nu chiar atat de mult. Orice aparat este insotit de o lista cu specificatii care par a contura performanta. Chiar daca este bine sa se tina cont de anumite specificatii, calitatea sistemului final este cea palpabila. Ceea ce se vede pe monitor (telefon, tableta, etc) este ceea ce conteaza cu adevarat.

Chiar daca se achizitioneaza sistemul de supraveghere online, asadar, trebuie sa se solicite imagini video filmate de sistemul ales. In general, un magazin de incredere are la dispozitie o multime de exemple cu modul in care filmeaza produsele pe care le ofera.

2. Exista cateva specificatii care trebuie sa fie urmarite. Daca imaginile sunt atractive, trebuie sa fie aprofundate detaliile componentelor sistemului prin citirea specificatiilor. Asa cum am amintit la punctul 1, nu toate specificatiile conteaza foarte mult. Exista cateva care au o importanta uriasa:

  • Rezolutia. Este numarul de pixeli din care este formata imaginea oferita de camere sau de DVR (NVR). Cu cat este mai mare valoarea rezolutiei, cu atat mai bine. Atentie foarte mare la rezolutia DVR-ului, deoarece decide calitatea imaginii finale. Spre exemplu, o camera de 3 Mp conectata la un DVR care asigura o rezolutie de doar 2 Mp nu va putea sa livreze imagini la calitate maxima. Daca DVR-ul are o rezolutie buna, conteaza rezolutia camerelor. Aceasta se alege in functie de marimea spatiului ce se doreste a fi supravegheat. Pentru distante de pana la 12 metri este suficienta o rezolutie de 1 Mp. Pentru distante de pana la 15-16 metri va fi nevoie de camere de 2 Mp iar pentru distante de pana la 25 de metri cele mai bune camere au rezolutii de 5 Mp.
  • Filmarea pe timp de noapte. Mai toate camerele de exterior sunt echipate cu IR (infrarosu). Led-urile IR permit filmarea chiar si pe intuneric si pot fi mai puternice sau mai putin puternice. De regula, realitatea nu este tot timpul echivalenta cu ceea ce se prezinta in specificatii. O camera care permite filmarea pe timp de noapte la distanta de 40 de metri va reusi sa ofere o claritate foarte buna la o distanta de aproximativ 20 de metri.
  • Functiile de care dispun camerele. Camerele de supraveghere pot fi dotate cu tot felul de functii moderne, cum ar fi Day and Night care eficientizeaza IR-ul sau functia WDR, care poate sa uniformizeze luminozitatea dintr-o imagine, in asa fel incat detaliile sa nu devina greu de inteles din cauza luminii mult prea puternice.

3. Conteaza foarte mult cine vinde sistemul de supraveghere video. Este adevarat ca trebuie sa te orientezi catre un sistem de supraveghere video de cea mai buna calitate, insa conteaza extrem de mult si cine comercializeaza acest sistem. Este bine sa se caute un distribuitor care poate sa ofere suport tehnic pentru produsele comercializate si chiar sa aleaga echipamentele in functie de specificatiile locului ce urmeaza a fi supravegheat.

Instalarea este bine sa fie facuta de profesionisti, insa multe dintre sistemele moderne pot fi instalate si in regim propriu. Daca se alege aceasta varianta de montaj, este indicat sa se urmareasca foarte atent tutorialele de montaj si sa se opteze pentru sisteme cat mai simplu de montat.

4. Este bine sa se urmareasca flexibilitatea. Este adevarat ca pe piata exista numeroase kituri de supraveghere gata construite. Se intampla rar, insa, ca acestea sa fie perfecte pentru zona ce urmeaza a fi supravegheata. Este bine sa se urmareasca, asadar, flexibilitatea. Orice sistem de supraveghere video, fie ca este analogic sau IP, trebuie sa poata fi personalizat cu accesoriile dorite de client.

5. Trebuie sa se evite pachetele de supraveghere din supermarketuri sau magazine care nu sunt dedicate. In supermarketuri exista numeroase oferte de camere de supraveghere si de sisteme preambalate din China. Desi par foarte atractive din punct de vedere al costurilor, este bine sa se evite. De cele mai multe ori, acestea sunt invechite din punct de vedere tehnologic si nu dispun de elementele cele mai importante: suport.

De asemenea, multe dintre echipamentele din supermarketuri prezinta probleme in ceea ce priveste aplicatiile pe care le utilizeaza.

Cea mai buna varianta pentru care se poate opta este alegerea unui magazin specializat in sisteme de supraveghere video, deoarece acesta poate oferi atat suportul necesar pentru o eficienta maxima, cat si instalarea de sistem sau informatii legate de modul in care acesta trebuie sa fie achizitionat.

6. Trebuie sa se acorde atentie continutului pachetelor. Atunci cand se achizitioneaza un sistem de supraveghere video trebuie sa se analizeze cu atentie continutul. De multe ori exista anumite piese care lipsesc si pot da peste cap montajul. Un sistem complet de supraveghere de pe amazon sau alte site-uri trebuie sa contina camere, DVR sau NVR, HDD, o sursa de alimentare pentru camere, conectori de date, conectori de alimentare, accesorii pentru prinderea cablurilor, cabluri de alimentare si alte mini accesorii care fac montajul cat mai usor.

7. Trebuie sa se acorde atentie modului in care sunt pozitionate camerele. Acestea trebuie sa supravegheze strict locurile de interes (usile de intrare sau locurile unde se afla elemente valoroase)

In general, alegerea sistemului perfect de supraveghere este destul de dificila. Multi dintre cei care se afla la primul sistem ajung sa isi cumpere rapid un alt sistem pentru ca prima alegere nu este eficienta. Tocmai de aceea, trebuie sa se acorde timp fiecarui detaliu. Un sistem de supraveghere video este o achizitie pe termen lung care poate sa creasca foarte mult gradul de siguranta din locuinta sau de la locul de munca.

Odata achizitionat sistemul, nu trebuie sa fie neglijata intretinerea lui. Este bine sa se verifice frecvent daca este loc pe HDD sau sa se achizitioneze spatiu intr-un cloud pentru stocarea tuturor imaginilor. De asemenea, camerele trebuie sa fie curatate destul de des, mai ales daca sunt in exterior si trebuie sa fie verificate. Chiar daca multe camere sunt gandite pentru exterior si beneficiaza de carcase cu protectie la vant, ploaie, praf sau inghet, anumite elemente le pot deteriora sau le pot obstructiona imaginile, ceea ce nu este de dorit.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.