Controlul tensiunii arteriale reprezintă un pas important în prevenirea bolilor de inimă. Tensiunea arterială nu este întotdeauna măsurată corect, pregătirea necorespunzătoare a pacientului și poziționarea greșită a acestuia pot duce la citiri incorecte ale tensiunii arteriale și la erori în stabilirea diagnosticului. În acest articol oferim câteva sfaturi și recomandări în cazul unor valori anormale ale tensiunii arteriale.
Sfaturi și recomandări privind tensiunea arterială
Sfaturile despre tensiunea arterială sunt importante, mai ales în cazul în care este vorba despre valori mai mari ale acesteia. Pacienții cu hipertensiune arterială nu au nevoie numai de tratamente medicamentoase pentru a reduce valorile tensiunii arteriale, medicul poate recomanda inclusiv un stil de viață mai sănătos. Iată care sunt cele mai importante modificări ale stilului de viață care ar putea scădea tensiunea arterială:
- ține sub control greutatea corporală: kilogramele în plus pot crește tensiunea arterială. De asemenea, greutatea în exces poate provoca apnee în somn, ceea ce crește și mai mult tensiunea arterială. Pierderea în greutate reprezintă o modalitate eficientă de modificare a stilului de viață. În general, tensiunea arterială ar putea scădea cu aproximativ 1 milimetru de mercur (mm HG) cu fiecare kilogram de greutate pierdut. De asemenea, dimensiunea taliei este importantă. Acumularea grăsimii în jurul abdomenului poate crește riscul de hipertensiune arterială.
- fă exerciții fizice în mod regulat: activitatea fizică regulată poate reduce hipertensiunea arterială. Se recomandă cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată în fiecare zi (jogging, mers pe jos, ciclism, înot, dans).
- adoptă o dietă sănătoasă: regimul alimentar sănătos și echilibrat presupune consum de lactate sărace în grăsimi, legume, fructe. Potasiul din surse alimentare poate diminua efectele sodiului (sare) asupra tensiunii arteriale. Cele mai bune surse de potasiu sunt fructele și legumele.
- redu sarea din dietă: chiar și o mică scădere a cantității de sare poate îmbunătăți sănătatea inimii și reduce tensiunea arterială. Pentru a diminua sodiul din dietă este indicat să citești etichetele produselor alimentare, să consumi mai puține alimente procesate, să nu adăugi sare în mâncare, să consumi preparate gătite în casă.
- limitează consumul de alcool: abuzul de alcool nu numai că poate crește tensiunea arterială, dar poate reduce eficacitatea medicamentelor pentru tensiunea arterială.
- renunță la fumat: nicotina crește tensiunea arterială, renunțarea la fumat stabilizează tensiunea, reduce riscul de boală cardiovasculară și îmbunătățește starea generală de sănătate.
- dormi mai mult: mai puțin de 6 ore de somn pe noapte pe o perioadă de câteva săptămâni poate contribui la hipertensiunea arterială. Sunt mai multe probleme care pot perturba somnul: apnea, sindromul picioarelor neliniștite, insomnia. Pentru a avea un somn odihnitor noaptea, respectă programul de somn, creează un spațiu odihnitor, nu te culca flămând, dar nici după ce ai consumat o masă copioasă, limitează somnul din timpul zilei la cel mult 30 de minute.
- redu stresul emoțional cronic: se recomandă să identifici cauza stresului (locul de muncă, familia, boala, situația financiară). Poți ține stresul sub control dacă eviți să faci mai multe lucruri în același timp, te concentrezi pe lucrurile care pot fi rezolvate, eviți factorii declanșatori ai stresului, îți faci timp pentru a te relaxa.
- ia medicamentele așa cum au fost prescrise: de asemenea, nu lua medicamente care nu au fost recomandate de medicul specialist.
Consultă întotdeauna medicul dacă există simptome care te îngrijorează și respectă recomandările acestuia și tratamentul prescris.
Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:
- „10 ways to control high blood pressure without medication”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/in-depth/high-blood-pressure/art-20046974
- „How to reduce your blood pressure: 6 top tips”: https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/research/blood-pressure/blood-pressure-tips
- „9 tips for your blood pressure”: https://www.webmd.com/heart/control-blood-pressure
- „Blood pressure – tips for lowering”: https://www.healthnavigator.org.nz/healthy-living/b/blood-pressure-tips-for-lowering/