Varianta de coronavirus B.1.1.7, depistata initial in Marea Britanie, a fost depistata la un pacient din Suceava. Barbatul s-a intors recent din Marea Britanie.
In Bucuresti sunt deja cateva cazuri COVID provocate de tulpina care circula in Marea Britanie si despre care specialistii spun ca e mult mai contagioasa si provoaca forme mai grave de boala.
In urma secventierilor facute la Universitatea Stefan Cel Mare din Suceava, la una dintre probe s-a constatat ca prezinta mutatiile inregistrate la nivelul a 4 proteine: ORF1ab, S, ORF8 şi N. Despre eficacitatea vaccinurilor actuale, Pfizer/BioNTech si Moderna in fata variantei britanice parerile sunt impartite. Unii cercetatori spun ca serurile, administrate in doua doze, asigura aceeasi protectie ca si in cazul tulpinei obisnuite, intrucat e vorba de mutatii la nivelul a 4 proteine. Alte voci din lumea medicala cred insa ca actualele vaccinuri nu mai ofera protectie daca sunt mai mult de 3 mutatii la nivelul proteinelor.
Tulpina secventiata la Universitatea Stefan Cel Mare din Suceava apartine unui lot de 20 de probe care au fost analizate in ultima saptamana la Laboratorul de Metagenomica si Biologica Moleculara din cadrul Universitatii. Mutatiile inregistrate la tulpina secventiata din Suceava sunt corespunzatoare tulpinii de referinta B.1.1.
Cea mai importanta mutatie este N501Y, a proteinei spike (S) responsabila de atasarea de celulele gazdei potential infectate si care, conform studiilor, confera o mai mare transmisibilitate a virusului.
O alta mutatie notabila e cea de l69_70 HV, care poate determina rezultate echivoce, sau chiar fals-negative, la anumite tipuri de teste de diagnostic PCR. Astfel, poata sa creasca rata de transmitere, intrucat persoana poate fi infectata, dar are un rezultat fals-negativ la test.
Manuela