Cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, celebrată pe 8 martie, agenţia de presă Reuters a publicat un articol despre semnificaţia acestui eveniment global, tematica ediţiei din 2023 şi chestiunile asupra cărora se concentrează activiştii pentru drepturile femeilor.
Marţi, Spania a prezentat un proiect de lege care doreşte să crească procentul femeilor în politică şi în afaceri, inclusiv o propunere legislativă pentru ca femeile să deţină cel puţin 40% din locurile disponibile în cadrul consiliilor de administraţie ale companiilor mari.
Ziua Internaţională a Femeii este un eveniment care celebrează realizările femeilor din lumea întreagă şi care militează pentru realizarea de progrese pe plan global în ceea ce priveşte drepturile femeilor. Evenimentul îşi are originile în mişcările socialiste şi muncitoreşti de la începutul secolului al XX-lea în Statele Unite, când femeile luptau pentru condiţii de muncă mai bune şi pentru dobândirea dreptului de a vota.
Prima manifestare înregistrată oficial a avut loc în 1911 în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia, când peste 1 milion de persoane au participat la marşuri organizate pentru a susţine drepturile femeilor.
De atunci, evenimentul a crescut nu doar în dimensiune, ci şi în ceea ce priveşte diversitatea obiectivelor sale. Accentul s-a extins la chestiuni care variază în prezent de la violenţele comise asupra femeilor şi până la paritatea de gen la locul de muncă.
Deşi nicio asociaţie nu deţine dreptul de proprietate asupra evenimentului, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) se află adeseori în fruntea acestor manifestări după ce a decis ca Ziua Internaţională a Femeii să fie sărbătorită în fiecare an pe 8 martie începând din anul 1977. Totuşi, celebrările din lumea întreagă sunt de obicei descentralizate, deşi anumite ţări au decis ca această zi să fie o sărbătoare publică, inclusiv în China, Rusia şi Uganda.
Tema adoptată de ONU pentru acest an se intitulează “DigitALL: Innovation and technology for gender equality” (“DigitALL: Inovaţie şi tehnologie pentru egalitatea de gen”). Tematica subliniază felul în care tehnologia este crucială pentru promovarea drepturilor, precum şi modul în care adâncirea diferenţei de gen din sectorul digital afectează toate domeniile, de la oportunităţile de angajare ale femeilor şi până la siguranţa din mediul online.
Potrivit ONU, cu 259 de milioane mai puţine femei nu beneficiază de acces la internet în comparaţie cu numărul total al bărbaţilor internauţi, iar femeile sunt subreprezentate pe scară largă în ceea ce priveşte carierele din ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică.
“Includerea femeilor în sectorul tehnologiei are ca rezultat soluţii mai creative şi deţine un potenţial mai mare de inovaţii care să acopere nevoile femeilor şi să promoveze egalitatea de gen. Absenţa includerii lor, prin contrast, aduce cu sine costuri masive”, precizează un mesaj publicat pe site-ul ONU.