.

Tarile din Europa centrala si de est, inclusiv Romania, cresc cheltuielile militare

Distribuie prietenilor tai!

Bulgaria, Letonia, Lituania si Romania au cheltuit, anul trecut, mai mult cu pana la 24 la suta in domeniul militar, comparativ cu 2017.

Un raport SIPRI (Institutul International de Cercetare pentru Pace din Stockholm) arata ca Polonia a majorat cheltuielile militare cu 8,9 la suta, anul trecut, ajungand la un total de 11,6 miliarde dolari. Ucraina a cheltuit mai mult cu 21 la suta, in 2018, suma totala fiind de 4,8 miliarde dolari. Iar media cresterii cheltuieililor militare in Bulgaria, Lituania, Letonia si Romania este intre 18 si 24 de procente.

“Cresterea cheltuielilor militare in centrul si estul Europei are loc pe fondul ingrijorarilor tot mai mari privind amenintari din partea Rusiei” – este de parere Pieter Wezeman, unul dintre coordonatorii studiului SIPRI.

Rusia, in schimb, a cheltuit mai putin

Pentru prima data in ultimii 31 de ani, Rusia nu mai figureaza in top 5 al tarilor cu cel mai mare buget militar. Locul Rusiei a fost luat de Franta.

Interesant:   Ecouri in presa straina despre cea mai mare baza NATO, gazduita de Romania

Federatia Rusa a ajuns pe locul al 6-lea, cu o scadere a cheltuielilor militare, in 2018, de 3,5 la suta, comparativ cu 2017. In total, rusii au alocat anul trecut, pentru sectorul militar, 61,4 miliarde dolari.

SUA, locul intai, urmata de China

Dupa 7 ani, americanii au reusit sa-si majoreze cheltuielile militare – care au ajuns anul trecut la 649 de miliarde de dolari. Pe al doilea loc e China, urmeaza Arabia Saudita, India si Franta.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.