Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat dialogul strategic privind viitorul agriculturii Uniunii Europene. Asta in timp ce in multe tari europene, fermierii sunt in strada, revoltati de masurile luate la Bruxelles. Von der Leyen pare rupta de realitate.
In loc sa vina cu masuri concrete si cu un dialog de substanta cu sectorul agricol care e pe punctul de a exploda, von der Leyen lanseaza un asa-zis dialog strategic privind viitorul agriculturii. Din comunicatul de presa de la Bruxelles aflam ca “e un nou forum mandatat sa modeleze o viziune comuna asupra viitorului sistemului agricol si alimentar al UE.”
Se naste intrebarea, oare de asta are nevoie sistemul agricol si alimentar din Uniunea Europeana in acest moment, cand spiritele sunt inflamate la maximum din cauza masurilor anti-poluare aberante luate de Comisia Europeana? Sau din cauza scumpirii taxelor ori a falimentului care bate la usa din cauza intrarii necontrolate a cerealelor ucrainene pe piata euorpeana? Cu alte cuvinte e nevoie de vorbarie si iar vorbarie? Ar fi cazul ca mai marii europeni, din bula lor bruxelleza, sa se trezeasca macar in ceasul al 12-lea si nu sa vina cu „un nou forum”.
Comunicatul Comisiei Europene pare scris anul trecut sau acum doi ani. Nu mentioneaza miscarile de strada ale fermierilor europeni. E plin de fraze pompoase, fara legatura cu realitatea. Iata: „Prin combinarea diferitelor perspective, dialogul urmareste sa încurajeze crearea de noi solutii și să creeze o viziune comună pentru viitorul sectorului agricol și alimentar al UE până în vara anului 2024. Președintele dialogului, în colaborare cu participanții la dialog, va defini formatul exact al concluziilor.” Mai aflam ca „dialogul strategic reuneste principalele parți interesate din intregul lanț agroalimentar, inclusiv fermieri, cooperative, întreprinderi agroalimentare și comunități rurale; precum și organizații neguvernamentale și reprezentanți ai societății civile, instituții financiare și mediul academic. O serie de întâlniri tematice vor fi organizate după reuniunea de lansare, care va avea loc în prima jumătate a anului 2024.” Ne amintim de vorba romaneasca țara piere si baba se piaptănă – fără vreo aluzie la personajul șef de la Bruxelles.
Manuela