.

Talibanii au preluat puterea din nou in Afganistan

Distribuie prietenilor tai!

Alungati de la putere acum 20 de ani, prin interventia fortelor straine, temutii talibani revin la putere. Au ocupat rapid Afganistanul, iar duminica, mult mai devreme decat se anticipa, au preluat capitala. Presedintele afgan, Ashraf Ghan, a fugit din tara; cel mai probabil talibanii i-au permis sa plece.

Intoarcerea fundamentalistilor islamisti la putere s-a facut foarte simplu, in plan militar. Ei au cucerit oras dupa oras, intrucat fortele guvernamentale nu au opus deloc rezistenta. Armata afgana in care occidentul a investit sute de milioane de dolari pentru a o infiinta si a o aduce la standarde de secol 21, a lipsit practic din peisaj.

Ambasada SUA s-a mutat pe aeroportul din Kabul

O parte din personalul ambasadei americane a fost deja evacuat, dar mai sunt foarte multi americani care spera sa poata pleca din Kabul. In zona aeroportului, care, deocamdata, nu e controlat de talibani, SUA si-au facut un mini cartier general, pentru a coordona evacuarea cetatenilor sai.

Interesant:   Canicula da (si mai mult) peste cap circulatia trenurilor

O stire de ultima ora anunta ca in zona aeroportului se aud focuri de arma. Exista relatari si ca ar fi izbucnit un incendiu.

Emiratele Arabe Unite au anuntat ca pun la dispozitie aeroporturi pentru a ajuta la evacuarea din Kabul a misiunilor diplomatice ale Frantei, Marii Britanii, Uniunii Europene, Canadei, Australiei, Statelor Unite, Germaniei si Egiptului.

Un oficial NATO a anuntat ca toate zborurile comerciale de pe aeroportul din Kabul au fost suspendate. In acest moment, opereaza doar aeronave militare.

Ce se intampla cu afganii care au colaborat cu aliatii

Exista temeri ca talibanii ii vor executa pe toti cei care, intr-o forma sau alta, au lucrat impreuna cu fortele aliate. Mai multe tari au anuntat ca le vor acorda viza in sistem de urgenta, lor si familiilor lor. Guvernul Poloniei precizeaza ca va da viza pentru 45 de afgani.

Ofensiva talibanilor a inceput dupa ce presedintele SUA, Joe Biden, a ordonat retragerea militarilor americani din Afganistan, fara sa tina cont de acordul pe care il incheiase cu talibanii predecesorul sau, Donald Trump. Fostul presedinte negociase plecarea americanilor in anumite conditii, insa Biden a decis o retragere discreta si precipitata. Administratia americana declarase ca nu e interesata de acordul incheiat de Trump cu talibanii. Analistii vorbesc despre un nou Saigon. Se face paralela cu fuga umilitoare a americanilor din Vietnam. 

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.