.

Tabara pro-europeana nu a reusit sa cucereasca Chisinaul

Distribuie prietenilor tai!

Partidul aflat la putere in Republica Moldova mizase pe alegerile locale de duminica, acestea fiind un test pentru parcursul european al tarii, candidata la aderarea la Uniunea Europeana.

Un ghimpe in coasta guvernului pro-european. Partidul Actiune si Solidaritate (PAS), aflat la putere in Republica Moldova, nu a reusit sa castige capitala Chisinau in primul tur al alegerilor municipale.

Victorie zdrobitoare pentru pro-rusi

Acesta a fost invins de primarul demisionar, Ion Ceban. Ceban, fost membru al Partidului Socialist pro-rus, care acum se declara pro-occidental, a obtinut un al doilea mandat cu aproape 51 la suta din voturi, fata de doar 28% pentru PAS.

PAS a facut din aceste alegeri un test pentru parcursul european al Republicii Moldova, candidata la aderarea la Uniunea Europeana. Inainte de primul tur de scrutin de duminica, presedinta proeuropeana a PAS, Maia Sandu, declarase ca “partidele platite de Kremlin si deghizate in partide proeuropene” vor incerca “sa supuna” fosta republica sovietica unor “interese straine”.

Interesant:   „Pepenele românesc” – ampla operatiune de verificare demarata de guvern

Republica Moldova denunta in mod regulat incercarile de destabilizare din partea Rusiei si descalificase candidatii partidelor pro-rues . Cu toate acestea, PAS s-a impus in aproape doua treimi din regiuni si a castigat 240 din cele aproape 900 de primarii. Un al doilea tur de scrutin urmeaza sa aiba loc la 19 noiembrie.

Autoritatile pro-europene de la Chisinau au incercat sa puna stavila propagandei rusesti. Inainte de alegeri au fost interzise canale mass-media si site-uri de stiri pro-ruse, ba chiar au expulzat corespondenti rusi aflat in Republica Moldova. Dupa cum arata scorul alegerilor, aceste incercari au fost zadarnice.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.