
ANPC verifica daca produsele comercializate sub branduri proprii, romanesti, ale marilor magazine sunt intr-adevar autohtone.
Potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor – ANPC – institutia a inceput, in primele zile ale lui 2024, o ampla campanie de verificare a modului in care brandurile proprii, declarate a fi romanesti, ale marilor lanturi de magazine, respecta exigentele impuse de brandul ales si de semnificatia acestuia.
Actiunile de control au inceput cu ”Gusturi romanesti”, brand propriu al lantului de magazine Mega Image si ”Camara Noastra – Pofta de Romania”, care apartine lantului de retail Lidl.
Dupa desfasurarea controlului in cadrul magazinelor marilor retaileri, verificarile comisarilor ANPC continua, mergand pe lantul de distributie, pana la locatiile in care articolele comercializate sub aceste marci au fost produse.
Scopul campaniei este acela de a se putea certifica folosirea exclusiva a ingredientelor romanesti la realizarea acestor produse, comercializate sub branduri cu incarcatura emotionala nationala, si la care se folosesc retete binecunoscute si apreciate de catre romani.
Astfel, comisarii ANPC au verificat, pana in acest moment, operatorul economic producator al produselor de patiserie comercializate sub marca ”Camara Noastra – Pofta de Romania”, respectiv SC Patisgal SRL, din Galati.
Pentru abaterile de la legislatia in vigoare, echipele de control au aplicat urmatoarele sanctiuni:
- 2 amenzi contraventionale in valoare totala de 15.000 lei
- un avertisment
- oprirea temporara a prestarii de servicii in sectia de productie patiserie
- propunerea masurii de incetare a practicii comerciale incorecte
- propunerea masurii de inchidere temporara a unitatii pentru o perioada de pana la 6 luni.
Principalele deficiente constatate au fost:
– utilizarea unor spatii neigienizate, in care s-a semnalat prezenta rozatoarelor moarte si a panzelor de paianjen
– folosirea unor agregate frigorifice deteriorate, cu rugina, chedere neigienizate si rupte, cu depuneri de mucegai pe ventilatoare
– utilizarea unor materii prime cu data durabilitatii minimale depasita sau fara elemente de identificare
– folosirea unor practici comerciale incorecte prin neinscrierea pe ambalajul unor produse a tuturor ingredientelor utilizate la fabricatie (ex.: uleiuri vegetale partial hidrogenate de palmier si shea).
Verificarile vor continua si in perioada urmatoare.
Manuela