Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, precizeaza ca administratia americana urmareste cu maxima atentie situatia din Transnistria si actiunile Rusiei.
La briefingul de la Departamentul de Stat, situatia din Transnistria a fost prima intrebare, semn ca jurnalistii de la marile publicatii dau atentie foarte mare subiectului, care pune pe jar comunitatea internationala, dupa ce autoproclamata republica Transnistreana a cerut Rusiei protectie. Exista temeri ca razboiul din Ucraina s-ar putea extinde.
Moscova considera ca cetatenii din Transnistria, regiune care face parte din Republica Moldova, dar unde rusii inca stationeaza trupe si echipamente militare, sunt o prioritate.
“Tinand cont de rolul tot mai agresiv si destabilizator pe care il are Rusia in Europa, urmarim actiunile Rusiei din Transnistria si situatia generala cu mare atentie. Statele Unite sustin ferm suveranitatea si integritatea teritoriala a Moldovei, in cadrul frontierelor recunoscute international, si continuam sa incurajam atat Chisinaul, cat si Tiraspolul sa colaboreze pentru a gasi solutii la problemel presante cu care se confrunta comunitatile de pe ambele maluri ale Nistrului” – a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Matthew Miller.
Un asa-numit congres special din Transnistria a aprobat o rezolutie care cere celor doua camere ale Parlamentului Rusiei – Duma si Consiliul Federatiei – sa aplica masuri pentru a proteja Transnistria „in fata presiunilor crescande din partea Moldovei”.
Autoproclamatele autoritati de la Tiraspol pastreaza misterul in privinta acestei sedinte a Congresului special, care nu se reuneste decat in cazuri rarissime. Presa insa scrie ca a fost aprobat documentul oficial prin care Transnistria cere ajutor Moscovei. „Decizia luata de Congres nu poate fi ignorata de comunitatea internationala” – a declarat Vitali Ignatiev, asa-numitul ministru de externe al Transnistriei. Acesta insa nu a oferit niciun fel de detalii.
Manuela