
Secretarul trezoreriei din SUA, Janet Yellen, a afirmat ca pe europeni ii asteapta o iarna grea din cauza lipsei gazului, in contextul in care batranul continent a renuntat, in mare parte, la gazele naturale din Rusia.
Yellen afirma ca nu se teme ca problemele din Europa vor avea impact asupra Statelor Unite. „Europa se afla in fata unei ierni dure, cu livrari energetice precare, tinand cont de decuplarea de sursele de energie din Rusia. Ar putea exista efecte si in SUA, dar nu as exagera impactul potential asupra cresterii economice a SUA” – e de parere secretarul american al trezoreriei.
In plus, oficialul american afirma ca Rusia ofera reduceri de pret extrem de mari Chinei si Indiei, unde vinde acum mai mult gaz natural si petrol, piata europeana fiind aproape inchisa.
Potrivit unei analize a Economist Intelligence Unit, fiecare tara europeana va resimti diferit efectele crizei energetice. Sunt o serie de factori care influenteaza situatia din fiecare tara in parte. In primul rand, depinde mult de cat de geroasa va fi iarna. Consumul europenilor in ultimii ani a fost, in perioada iernii, intre 130 si 148 de miliarde metri cubi de gaze naturale. Potrivit estimarilor, rezervele actuale de gaze naturale din depozitele la nivelul Uniunii Europene se afla sub acest nivel. Mai multe tari se vor confrunta cu lipsa gazelor, daca va fi o iarna grea.
Solidaritatea europeana
Va exista solidaritate europeana in cazul unei crize energetice grave ? The Economist Intelligence Unit considera ca solidaritatea europeana este, totusi, incerta, in pofida faptului ca exista o reducere voluntara cu 15 la suta a consumului. In plus, Uniunea Europeana are de gand sa insiste pe principiul solidaritatii in senul impartirii gazelor naturale intre tarile membre. Insa varianta impunerii unor restrictii nationale, pentru a da gaz altor tari, este considerat un scenariu extrem de nefavorabil in randul populatiei.
Manuela