.

SUA au recunoscut genocidul armean din 1915 comis de Turcia

Distribuie prietenilor tai!

Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a recunoscut, în mod oficial “genocidul armean” comis de Turcia în 1915. Este pentru prima oară când o astfel de rezoluţie a fost supusă votului într-o şedinţă plenară a Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite.
Rezoluţia a fost adoptată cu 405 voturi pentru şi 11 împotrivă din totalul de 435.
Genocidul armean este recunoscut de aproximativ 30 de ţări, precum şi de comunitatea istoricilor. Conforme estimărilor, între 1.2 şi 1.5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul primului război mondial de trupele imperiului otoman, aliat al Germaniei şi al Austro-Ungariei.
Turcia refuză utilizarea termenului “genocid” explicând că a fost vorba de de masacre reciproce pe fondul războiului civil şi al foametei, evenimente care au făcut sute de mii de morţi de ambele părţi.

Turcia a calificat recunoaşterea genocidului armean de către Camera Reprezentanţilor drept un act “lipsit de sens”, adoptat în contextul actual al politicii interne din SUA şi care riscă să afecteze relaţiile dintre cele două ţări.
“Acest act politic lipsit de sens are drept unici destinatari lobby-ul armean şi grupările anti-turce” se arată într-un comunicat al ministerului turc de externe.
“Credem că prietenii americani ai Turciei care sunt în favoarea continuării alianţei şi a relaţiilor amicale îşi vor pune întrebări în legătură cu această eroare gravă”, se arată în luarea de poziţie de la Ankara.
Totodată, potrivit Reuters, ministerul turc de externe a condamnat ferm decizia Camerei Reprezentanţilor, adoptată cu aceeaşi ocazie, de a sprijini o rezoluţie menită să impună sancţiuni regimului de la Ankara, afirmând că o astfel de decizie nu corespunde statutului de aliaţi NATO al celor două ţări.
Camera Reprezentanţilor a votat marţi în favoarea unei rezoluţii prin care se solicită preşedintelui Donald Trump să impună sancţiuni şi alte restricţii Turciei şi oficialilor săi pentru ofensiva declanşată în nordul Siriei.

Interesant:   Presedintele Iranului, Ebrahim Raissi, mort intr-un accident de elicopter
Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.