
Desi super racheta, pusa la punct de compania lui Elon Musk, a explodat in zbor, simplul fapt ca a fost lansata e o victorie a cercetarii spatiale.
Starship, cea mai mare racheta construita vreodata, a fost lansata joi, in premiera, intr-un zbor de testare, asteptat cu sufletul la gura de intreaga comunitate stiintifica. La bordul vehicului de croaziera de noua generatie, Starship, nu se afla echipaj uman. Starship a fost propulsata de noul lansator foarte puternic, Super Heavy. Zborul s-a incheiat patru minute mai tarziu: racheta a explodat pe cer.
Un esec, da, dar cu multe puncte pozitive de bun augur pentru dezvoltarea si testarea ulterioara a acestui lansator gigant.
Din acest „eșec” se pot invata deja cateva lectii, așa cum a subliniat Elon Musk intr-un tweet : „am invatat multe pentru urmatorul test pe care il planificam in cateva luni”. NASA a felicitat SpaceX pentru acest prim test, amintind ca „fiecare mare realizare din istorie a necesitat un anumit nivel de risc calculat”.
Racheta in doua trepte care, la cei 120 de metri ai sai este mai inalta decat Statuia Libertatii, a decolat de la portul spaţial Starbase al SpaceX, situat in Texas. Zborul urma sa dureze 90 de minute.
Imaginile transmise in direct pe internet de SpaceX cu momentul decolarii au aratat racheta inaltandu-se pe cer. Dar sase din cele 33 de motoare ale lansatorului Super Heavy nu au functionat corect. Trei nu au pornit la decolare, unul se pare ca a explodat, iar celelalte doua au fost active timp de doar cateva secunde dupa decolare.
Manuela