.

Situatie exploziva in Golful Persic

Distribuie prietenilor tai!

Pretul titeiului e in crestere in urma atacurilor teroriste asupra unor instalatii petroliere din Arabia Saudita. Statele Unite pun atacurile pe seama Iranului si ameninta, voalat, ca sunt gata sa actioneze militar, pentru a-i sustine pe sauditi. Iranul neaga ca ar fi implicat.

Uzinele gigantului petrolier Aramco din Abqaiq si Khurais, din estul Arabiei Saudite, au fost atacate cu drone si avioane cu reactie. Operatiunea a fost revendicata de rebelii yemeniti, armata houthi, care e sprijinita de Iran. Ei recurg frecvent la atacuri cu drone sau rachete impotriva unor tinte saudite, ca reactie la faptul ca Arabia Saudita sustine guvernul din Yemen.

Titeiul a ajuns la 71 de dolari barilul

Dupa atacuri, Arabia Saudita a redus productia de titei de la Abqaiq si Khurais cu aproximativ 5,7 miliarde de barili pe zi, ceea ce reprezinta 5 la suta din productia mondiala. Practic, sauditii si-au injumatatit productia; nu exista nicio informatie privind data la care se revine la normal. Surse americane, apropiate Aramco, afirma ca reluarea productiei de titei, la parametrii de dinainte, va dura poate luni de zile. In consecinta, pe pietele asiatice, pretul titeiului a urcat cu aproape 20 la suta, un adevarat record pentru ultimii 30 de ani. Analistii din sectorul petrolier spun ca impactul este la fel de mare ca in 1990, cand Saddam Hussein a invadat Kuweitul.

Interesant:   Presupusa amanta a printului William rupe tacerea: "Complet neadevarat"

Trump autorizeaza folosirea rezervelor de urgenta

Presedintele SUA, Donald Trump, a anuntat ca autorizeaza folosirea rezervelor petroliere de urgenta, daca va fi nevoie. “Am autorizat punerea la dispozitie a unei cantitati de titei din Rezerva Strategica de Petrol, pentru a aproviziona pietele in mod corespunzator” – a scris Trump pe twitter. In plus liderul de la Casa Alba a avertizat ca SUA sunt gata sa riposteze la atacurile asupra infrastructurii saudite.

Iranul neaga ca ar fi implicat in atacuri

Regimul de la Teheran respinge vehement acuzatiile ca ar fi in spatele atacurilor asupra celor doua instalatii petroliere. Americanii insa au prezentat imagini, de la serviciile secrete, despre care afirma ca dovedesc implicarea Iranului.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.