Search for Extra-Terrestrial Intelligence – SETI – o organizatie non-profit de cercetare a inteligentei extraterestre, a inceput un amibitios program de detectare a eventualelor telecomunicatii intergalactice.
Nu par să existe civilizații de tip Kardashev III în Calea noastră Lactee. Dar poate că ele există în galaxiile vecine, exploatând energia stelelor pentru telecomunicații galactice și intergalactice care sunt de neînțeles pentru Homo sapiens, dar detectabile prin radio. Aceasta este ceea ce și-au propus să stabilească radioastronomii care utilizează Murchison Widefield Array (MWA) din Australia.
Determinarea unui biosemnal fiabil al unei forme de viață în atmosfera unei exoplanete potențial locuibile rămâne evazivă și, fără îndoială, vor fi necesare decenii de studiu a numeroase exoplanete înainte de a ajunge la o descoperire foarte probabilă și rezonabilă… cu puțin noroc. Sperăm, totuși, să avem parte de surprize plăcute mai devreme cu telescopul spațial James-Webb.
Cu toate acestea, o asa-numita „tehno-semnatura” a unei civilizații extraterestre avansate tehnologic ar fi mult mai puțin ambiguă. Încă nu avem niciuna, contrar afirmațiilor lui Avi Loeb care susține că a găsit rămășițele unei sonde interstelare extraterestre. De fapt, căutăm o tehno-semnătură de mai bine de 60 de ani, de când Cocconi și Morrison au publicat articolul fondator al programului Seti (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) în Nature, la 19 septembrie 1959. Scopul era de a încerca să detecteze emisiile radio – și chiar emisiile laser și maser, așa cum au propus Schwartz și Townes în 1961 – produse de ET în Calea Lactee dintr-un motiv sau altul, de exemplu în scopuri de telecomunicații.
Seti intergalactic
O nouă pagină în saga acestei căutări se scrie acum, după cum au anunțat Institutul Seti, Centrul de Cercetare Seti din Berkeley și Centrul Internațional de Cercetare în Radioastronomie. Este vorba despre căutarea, in premiera, a unor indicii de tehnologie extraterestră în galaxiile din afara galaxiilor noastre, concentrându-se pe frecvențe radio joase (100 MHz).
2.800 de galaxii ascultate în căutarea sferelor Dyson
În total, nu mai puțin de 2.800 de galaxii au fost ascultate într-o singură observație, dintre care 1.300 pentru care cunoaștem distanța. Scopul era de a căuta emisii intergalactice atât de puternice încât să nu poată fi detectate decât de civilizații de tip II sau chiar de tip III, conform definiției lui Kardashev, adică ET-uri care ar folosi toată energia soarelui lor cu o sferă Dyson și poate chiar pe cea a mai multor stele din galaxiile lor natale.
Pentru moment, nu au fost detectate emisii radio, posibil de la Super-IA-uri.
Dar pentru Institutul Seti, „Această lucrare reprezintă un progres semnificativ în eforturile noastre de a detecta semnale de la civilizații extraterestre avansate. Câmpul vizual mare al MWA și gama de frecvențe joase îl fac un instrument ideal pentru acest tip de cercetare, iar limitele pe care le-am stabilit vor ghida studiile viitoare.”
Manuela