.

Serbia își mută ambasada in Israel la Ierusalim

Distribuie prietenilor tai!

Serbia îşi va muta de la Tel Aviv la Ierusalim ambasada din Israel, devenind astfel “prima ţară europeană” care urmează exemplul Statelor Unite, a anunţat vineri seară premierul israelian Benjamin Netanyahu.
“Îi mulţumesc preşedintelui Serbiei (Aleksandar Vucic – n.r.), prietenul meu (…), pentru decizia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi de a transfera acolo ambasada ţării sale”, a transmis Netanyahu printr-un comunicat în ebraică, precizând că mutarea se va face până în iulie 2021.  “Aş vrea de asemenea să îi mulţumesc preşedintelui Trump, prietenul meu, pentru contribuţia la această realizare”, a adăugat Netanyahu. În acelaşi timp, la Casa Albă, preşedintele american Donald Trump a anunţat la rândul său că Serbia s-a angajat să îşi mute ambasada din Israel la Ierusalim şi că Israelul şi Kosovo au căzut de acord să îşi normalizeze legăturile şi să stabilească relaţii diplomatice, potrivit Reuters. Trump a făcut declaraţia însoţit de preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi premierul kosovar Avdullah Hoti, care, împreună cu consilieri ai preşedintelui american, au avut două zile de discuţii la Casa Albă în urma cărora au ajuns la un acord asupra unei “normalizări economice”.
Serbia urmează astfel exemplul Statelor Unite şi Guatemalei, care şi-au transferat ambasadele de la Tel Aviv la Ierusalim în mai 2018, încălcând un consens internaţional asupra Oraşului Sfânt şi provocând furia palestinienilor.
Statutul Ierusalimului este, de altfel, una dintre cele mai spinoase chestiuni în perspectiva unei reglementări a conflictului israeliano-palestinian.
ONU consideră că această chestiune trebuie să facă obiectul unui acord între israelieni şi palestinieni şi că, în aşteptarea acestuia, statele nu trebuie să îşi stabilească la Ierusalim reprezentanţa lor diplomatică din Israel. “Palestina a ajuns victima ambiţiilor electorale ale lui Trump”, a afirmat vineri Saeb Erekat, secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), la scurt timp după anunţul transferului ambasadei sârbe în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, transmite AFP.
Echipa preşedintelui american Donald Trump “va face totul pentru a asigura realegerea lui, puţin contează dacă asta va distruge pacea”, a scris pe Twitter înaltul responsabil palestinian, făcând aluzie la alegerile prezidenţiale prevăzute în toamnă în Statele Unite la care Trump candidează din nou.
Vineri, liderul administraţiei de la Washington a anunţat angajamentul Serbiei de a-şi muta ambasada din Israel la Ierusalim,

Interesant:   Din cauza caniculei, a cedat reteaua de electricitate din mai multe tari
Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.