.

Se modifica termenii contractului UE-Pfizer/BioNTech pentru vaccinurile COVID

Distribuie prietenilor tai!

Cat e de benefic acest acord pentru UE ? Si pentru cetatenii europeni, adevaratii platitori ai sutelor de milioane de vaccinuri ? Greu de spus, pentru ca exista putine detalii publice. Comisia Europeana mentine secretomania in dialogul sau cu Pfizer, asa cum a facut Ursula von der Leyen, presedinta Comisiei, si cand a incheiat controversatul contract.

Uniunea Europeana si Pfizer/BioNTech au ajuns la un acord privind modificarea contractului pentru livrarea vaccinurilor COVID. Numarul dozelor de vaccin pe care UE e obligata, conform contractului, sa le cumpere scade. Din declaratiile oficiale de la Bruxelles, dar si cele ale Pfizer/BioNTech lipsesc insa detaliile. Nimeni nu a precizat cu cat scade exact numarul de doze. Surse la curent cu negocierile, citate de agentia Reuters, spun ca numarul de doze ar urma sa scada cu o treime.

Acordul vine dupa mai multe luni de negocieri, declansate de un grup de patru tari:  Polonia, Bulgaria, Ungaria si Lituania. Aceste tari au facut presiuni asupra Comisiei Europene sa obtina o modificare a contractului initial, avand in vedere excedentul mondial de doze de vaccin COVID-19.

Interesant:   Val de scumpiri incepand cu 1 iulie

Contractul actual, semnat in luna mai 2021 de Comisia Europeana si Pfizer/BioNTech, prevede ca in 2022 si 2023 sa fie livrate nu mai putin de 900 de milioane de doze de vaccin, cu optiunea pentru alte 900 de milioane de doze, pana la sfarsitul acestui an.

Potrivit surselor citate de Reuters, modificarea contractului presupune ca UE sa plateasca un fel de penalizare pentru fiecare doza anulata. Nu se stie la cat se ridica aceasta asa-numita penalizare.

Pentru Polonia si Ungaria, acordul la care s-a ajuns nu e corect, asa ca cele doua tari au refuzat oferta. Acestea vor ramane obligate sa cumpere toate dozele potrivit vechiului contract. Dar e greu de crezut ca lucrurile vor ramane asa si ca Polonia si Ungaria nu vor incerca sa obtina alti termeni contractuali, pe alte cai.

 

 

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.