.

Se cercetează sărăcia energetică în localitățile din România

Distribuie prietenilor tai!

Centrul pentru Studiul Democraţiei, iniţiatorul Observatorului Român al Sărăciei Energetice (ORSE), a demarat, în premieră naţională, un proiect pilot de cercetare privind sărăcia energetică în urbanul mic, zonă aflată la intersecţia dintre oraşele mari şi mediul rural.

Conform unui comunicat, obiectivele cercetării sunt să se identifice cum se manifestă sărăcia energetică în micile oraşe, care sunt principalele provocări, dar şi care sunt actorii importanţi şi soluţiile specifice pentru reducerea acestui fenomen.

“Alături de proiectele de cercetare pe care CSD le-a desfăşurat de-a lungul timpului în diferite contexte urbane, rezultatele acestui proiect vor completa harta înţelegerii fenomenului vulnerabilităţilor energetice în România”, se menţionează în comunicat.

Cercetarea se va realiza în contextul implementării proiectului Enertown, finanţat din fonduri norvegiene şi derulat de către CSD în parteneriat cu Universitatea Stavanger din Norvegia pentru schimbul de bune practici şi dezvoltarea capacităţii de implementare a tranziţiei juste, alături de ECERA – organizaţie non-guvernamentală cu expertiză în zona de politici energetice şi de mediu – şi de Servelect – companie cu expertiză în managementul energetic al mai multor localităţi din categoria urbanului mic.

Interesant:   5 prevederi pe care angajatorii trebuie să le includă în contractul individual de muncă

Obiectivele specifice ale proiectului vizează: consolidarea capacităţii actorilor locali de a naviga provocările tranziţiei juste în contextul urbanului mic din România, de a identifica şi cuantifica provocările specifice şi de a produce formule de intervenţie care să producă rezultate în comunitate. Acestea din urmă vizează energia regenerabilă, eficienţa energetică şi soluţii de securitate energetică durabilă.

Proiectul se va desfăşura în patru localităţi urbane din judeţul Cluj: Huedin, Gherla, Turda şi Câmpia Turzii. Obiectivul secundar este transferul experienţei obţinute aici către alte localităţi din România.

Enertown oferă oportunitatea unei cercetări paralele, realizate cu această ocazie de ORSE, privind sărăcia energetică în urbanul mic. Proiectul se va derula până în luna decembrie a acestui an.

“Modul în care dezvoltarea în România s-a realizat după 1990 a presupus provocări specifice pentru mediul rural şi mediul urban. Urbanul mic se distinge prin propriile provocări, în special în contextul dezvoltării marilor poluri urbane. În România, orice discuţie privind sărăcia energetică sau tranziţia justă are o abordare eminamente naţională, fără să ia în calcul nuanţele locale. Ideea cercetării este să înţelegem provocările sărăciei energetice în micul urban, într-un context de dezvoltare”, a declarat George Jiglău, preşedinte CSD, coordonator ORSE şi al proiectului Enertown.

Interesant:   Precizari privind programul Rabla pentru utilaje agricole
Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.