.

Scoția marșează din nou spre independență

Distribuie prietenilor tai!

Şefa guvernului scoţian, Nicola Sturgeon, a anunţat luni că intenţionează să investească 20 miliarde de lire (22 miliarde de dolari) pentru a construi o Scoţie independentă, bazată pe energii regenerabile, dacă această naţiune britanică decide să părăsească Regatul Unit, informează France Presse.

Aceste fonduri ar urma să fie investite în cursul primului deceniu de existenţă a unui stat scoţian independent şi ar fi finanţate din veniturile petroliere încă prezente şi prin împrumut, a indicat premierul scoţian în congresul formaţiunii sale politice, Partidul Naţional Scoţian (SNP), luni.

“Fonduri precum acestea ar putea susţine un program masiv de decarbonizare a locuinţelor, reducerea facturilor la energie şi combaterea sărăciei”, a afirmat ea.

“Acestea ar putea finanţa mii de locuinţe suplimentare, investiţii în proiecte locale de energie regenerabilă şi sprijinirea comunităţilor”, a adăugat Nicola Sturgeon.

Aceste investiţii “vor da impuls unei creşteri durabile de care naţiunea noastră proaspăt independentă va avea nevoie”, a susţinut ea, promiţând să obţină neutralitatea carbonului şi să nu autorizeze niciodată fracturarea hidraulică în Scoţia, într-un moment în care Londra tocmai a ridicat moratoriul asupra acesteia.

Interesant:   Biden, un cadavru politic

Anunţurile premierului scoţian – care a promis să furnizeze mai multe detalii săptămâna viitoare – sunt făcute în timp ce doreşte să organizeze în toamna anului 2023 un nou referendum asupra independenţei Scoţiei.

Londra i se opune, estimând că un astfel de scrutin nu poate avea loc decât o dată pe generaţie.

Consultaţi deja asupra acestui subiect în 2014, scoţienii au votat în procent de 55% pentru a rămâne în cadrul Regatului Unit. Dar separatiştii estimează că Brexitul a schimbat situaţia, întrucât scoţienii i se opuseseră în procent de 62% şi doreau ca Scoţia să se alăture Uniunii Europene în calitate de stat independent.

Anticipand o înfruntare judiciară cu guvernul central, Nicola Sturgeon a luat-o înainte sesizând Curtea Supremă, care urmează să studieze acest dosar începând de marţi, cu scopul de a stabili dacă Edinburghul poate legifera asupra problemei fără acordul Londrei.

Dacă va avea loc un astfel de referendum va fi însă doar “consultativ” şi Londra va trebui să-şi dea acordul pentru o eventuală independenţă a Scoţiei.

Interesant:   Din cauza caniculei, a cedat reteaua de electricitate din mai multe tari
Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.