La finalul sedintei de evaluare a situatiei provocate de pandemie, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca scoala nu se va mai deschide in acest an scolar.
„Trebuie sa fim constienti ca epidemia nu s-a terminat. Aud de la multi ca este cazul sa ne relaxam, ca vremea este frumoasa. Nu este asa. Am avut ieri peste 400 de noi cazuri de persoane infectate, azi avem peste 300. Nu putem vorbi despre o relaxare sau despre o incetinire” – a declarat Klaus Iohannis.
Potrivit presedintelui, exista doua riscuri majore: copii sa duca boala la scoala si sa duca boala de la scoala acasa. Iohannis a precizat ca in decizia de a nu mai deschide acest an scolar s-au luat in calcul diverse exemple, intre ele unul din Franta, unde intr-o provincie s-a deschis experimental scoala. “Nu a decurs foarte bine: dupa cateva zile, zeci de elevi au fost testati pozitiv, mai multi dascali au ajuns la terapie intensiva. Lucrurile nu sunt deloc simple” – a subliniat presedintele.
Anul scolar se va termina pe 12 iunie
Pana atunci, vor continua formele de invatamant la distanta si pana in 12 iunie elevii vor avea mediile incheiate cu notele pe care le au acum. Gradinitele, scolile, universitatile se vor redeschide in septembrie, cand incepe noul an scolar.
Exceptii
Elevii din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a, a XIII, unde este cazul, la profesionala, in anii terminali, vor putea reveni la scoala dupa 2 iunie, intre 2 si 12 iunie, pentru a se pregati pentru examenele nationale. Vor trebuie respectate normele de distantare : maximum 10 elevi intr-o sala de clasa si vor sta maximum 2-3 ore.
Examenele nationale, Evaluarea Nationala si Bacalaureatul se vor organiza asa cum au fost planificate, dar cu respectarea unor reguli foarte stricte de distantare. In plus, se vor dezinfectii regulte si se va masura temperatura tuturor persoanelor care intra in scoala.
Manuela