.

Scăpați din cătușe la Istanbul, jurnaliștii turci trag un semnal de alarmă în România

Distribuie prietenilor tai!

Doi jurnaliști din Turcia, Abdullah Bozkurt și Levent Kenez, scăpați din plasa polițienească întinsă de regimul condus de președintele Recep Erdogan, au venit la București, la invitația ziarului turcesc Zaman pentru a trage un nou semnal de alarmă cu privire la libertatea presei din țara lor. Un semnal de alarmă pe care îl vor tras și în România, dar și ân Occident, pentru că libertățile presei încălcate de către regimul de la Ankara pot avea consecințe grave și în alte state. Cei doi au povestit cum ziarele la care lucrau au fost închise brusc din ordinul președintelui Erdogan, după puciul eșuat din 2016. Pentru Erdogan, răzbunarea față de cei care i-au demascat abuzurile din perioada în care a fost primar al Istanbulului și mai apoi premier și prim-ministru a venit la momentul potrivit, odată cu înnăbușirea loviturii de stat militare. Pe lângă mii de ofițeri de armată și poliție, în închisorile turcești au ajuns și judecători, profesori și ziariști. Celor cărora nu li s-a găsit o legătură directă cu puciul, li s-au inventat interviuri, care au fost publicate în ziarele supuse regimului. De la aceste interviuri fabricate până la aruncarea în închisoare, fără judecată, a fost un pas. Mulți jurnaliști care au anchetat în trecut afacerile familiei Erdogan și au scos la iveală abuzurile președintelui și ale membrilor familiei sale și acoliților, au fost arestați doar pentru câteva postări pe Twitter. Un altul a fost încătușat pentru că avea în bibliotecă o carte a lui Fettatullah Gullen, dușmanul numărul 1 al lui Erdogan.

Interesant:   Resturi de rachete in Republica Moldova

Abdullah Bozkurt este jurnalist de investigație, analist și scriitor, specializat în și politică externă și securitate. El conduce Rețeaua Nordică de Cercetare și Monitorizare (nordicmonitor.com), care se ocupă de investigarea terorismului, radicalismului, criminalității și problemelor militare. Este, de asemenea, președintele Centrului de Libertate al Stockholmului (SCF), un grup de monitorizare care urmărește încălcările drepturilor omului în Turcia. Bozkurt este autorul cărții “Turcia întreruptă: Deraiarea democrației”, care detaliază degradarea rapidă a democrație în țara sa natală, Turcia.

Abdullah Bozkurt a fost șeful biroului din Ankara al ziarului Today’s Zaman, care a fost confiscat de guvernul turc. Ulterior, a trecut la Agenția de știri Muhabir, care a fost închisă și acesta de către guvern.

În calitate de corespondent al unor publicații turcești a transmis corespondențe de la ONU (New York) și de la Deprtamentul de Stat din Washington D.C

S-a mutat în Suedia în 2016, pentru a-și continua activitatea.

Levent Kenez a fost redactorul șef al ziarului Meydan, care a fost confiscat de guvernul turc și apoi închis. Kenez este unul dintre zecile de ziariștii exilaţi, pentru a nu fi arestat in Turcia, dupa puciul esuat din 2016.

Interesant:   Anul Nou Chinezesc: ce ne aduce Iepurele de apa

Levent Kenez este în prezent secretarul general al Centrului pentru libertate din Stockholm și, în același timp, scrie pentru portalul TR724, din Bruxelles.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.