.

Scandalul mesajelor dintre Ursula von der Leyen si seful Pfizer ia amploare

Distribuie prietenilor tai!

Ombudsmanul european (Avocatul Poporului la nivelul Uniunii Europene) o critica pe presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru ca a refuzat sa publice schimbul de mesaje text pe care l-a avut cu seful companiei Pfizer, Albert Bourla, in legatura cu cumpararea a peste un miliard  de doze de vaccin anti-COVID.

Von der Leyen a negociat contracte de miliarde de euro prin convorbiri telefonice si mesaje text. Presedinta Comisiei Europene a cumparat pentru tarile membre 900 de milioane de doze de vaccin anti-COVID Pfizer-BioNTech, cu optiunea de a mai putea cumpara inca 900 de milioane de doze. Cand s-a perfectat afacerea, in mai, Uniunea Europeana mai cumparase vaccinuri de la alti fabricanti, dar si de Pfizer mai luase 600 de milioane de doze.

Anul trecut, intr-un interviu cu un ziar american, von der Leyen a declarat ca negocierile cu seful Pfizer s-au purtat telefonic si prin mesaje text. O jurnalista a cerut, in baza accesului la documentele publice, copii dupa aceste mesaje, insa Comisia Europeana a anuntat ca nu le mai are. Ombudsmanul s-a sesizat si a cerut oficial presedintei Comsiei sa puna la dispozitie toate schimburile de mesaje cu Bourla. Dar, dupa saptamani de asteptare, Ursula von der Leyen refuza din nou acest lucru, iar biroul Ombudsmanului o acuza de proasta administrare si neglijenta.

Interesant:   “Sincer? A fost groaznic!” Confesiunile moștenitorului tronului britanic

“Modul limitat in care a fost tratata cererea de acces la informatii publice arata ca nu s-a facut nicio incercare de a stabili daca aceste mesaje text mai exista. Aceasta situatie echivaleaza cu proasta administrare si neglijenta” – precizeaza Emily O’Reilly, Ombudsman U.E. Ursulei von der Leyen i se cere sa verifice din nou daca mai are mesajele relevane si sa revina cu un raspuns pana pe 26 aprilie.

Reprezentantii Comisiei Europene nu vor nici macar sa precizeze daca schimbul intens de mesaje cu seful Pfizer s-a facut de pe un telefon privat – deci neprotejat – sau de pe un telefon de serviciu, care functioneaza prin sisteme securizate de protectie.

De asemenea, reprezentantii Comisiei Europene afirma ca nu au obligatia de a pastra mesajele text de pe telefon, ci doar documentele.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.