Titus Corlăţean, PSD, presedintele Comisiei de politica externa din Senat, refuza sa inceapa audierile pentru cei 12 ambasadori propusi de presedintele Klaus Iohannis, pentru ca nu au avut loc consultari. PNL sustine insa ca numirea ambasadorilor este atributul sefului statului.
Corlăţean a afirmat ca a aflat din presa despre retragerea unor ambasadori si noile numiri. De aceea, spune el, audierile in Comisiile de specialitate in cazul celor 12 ambasadori propusi, nu vor incepe pana ce nu va avea loc o discutie directa cu reprezentantii Administratiei Prezidentiale si Ministerului Afacerilor Externe. Potrivit lui, exista reguli de “cooperare loiala” intre institutii si acestea trebuie respectate.
In replica, Florin Cîţu, liderul PNL, a anuntat ca refuzul lui Corlăţean de a demara audierile pentru noii ambasadori va fi discutat in coalitie. “Vom discuta acest aspecti in coaliţie. Eu stiu ca numirea ambasadorilor este atributul presedintelui Romaniei. L-am auzit de foarte multe ori pe Marcel Ciolacu spunand ca el respecta ierarhiile in stat si le stie foarte bine” – a declarat Cîţu.
Rechemari si numiri noi in capitale cheie
Vineri, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretele de rechemare in tara a zece ambasadori, printre ei Ion Jinga, reprezentant permanent al Romaniei pe langa Organizatia Natiunilor Unite de la New York. In locul lui Iohannis l-a propus pe Cornel Feruță, diplomat de cariera, in prezent secretar de stat pentru afaceri globale si strategii diplomatice in cadrul MAE.
De asemenea, in Republica Moldova a fost propus ca ambasador Cristian-Leon Țurcanu, diplomat de cariera, din 2016, exercita funcția de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Ucraina.
O alta schimbare va avea loc la Kiev, in Ucraina, unde pentru postul de ambasador a fost propus Victor Micula, diplomat de cariera, actualmente Reprezentant cu insarcinari speciale pentru combaterea antisemitismului.
Manuela