.

Savanții israelieni au creat prima inimă printată 3D

Distribuie prietenilor tai!

Savanții israelieni au reușit să creeze prima inimă din lume printată 3D din țesuturi umane, relatează BBC. Inima construită în laborator este mult mai mică decât una umană, fiind aproape de dimensiunile unei inimi de iepure sau de dimensiunea unei cireșe. Profesorul Tal Dvir, care a condus proiectul, a declarat că organul uman în miniatură a fost realizat cu propriile celule ale unui pacient, și a descris această procedură ca fiind una revoluționară. Echipa sa de la Universitatea din Te Aviv intenționează să transplanteze inimile printate la animale, în speranța că vor avansa posibilitățile pentru efectuarea transplanturilor umane. Profesorul israelian susține că inimile la mărime naturală pot fi realizate prin aceeași tehnică.

“Oamenii au reușit să printeze structura 3D a unei inimi până acum, dar nu și cu celule și vase de sânge”, spune profesorul. Cercetătorii trebuie să “învețe” inimile printate să se comporte ca inimile normale. Celulele sunt în prezent capabile să se contracteze, dar nu au deocamdată posibilitatea de a pompa sângele. Transplantarea unei astfel de inimi la un animal va fi posibilă în decurs de un an, a declarat profesorul Dvir. “Poate că peste 10 ani vor exista aparate de printat organe în cele mai bune spitale din lume, iar aceste proceduri vor fi unele de rutină”, a adăugat el. Însă a precizat că spitalele ar trebui să înceapă cu printarea unor organe mai puțin complicate decât inima.

Interesant:   Astra Zeneca recunoaste ca vaccinul anti-COVID formeaza cheaguri de sange

Bolile cardiovasculare sunt cauza numărul unu al deceselor din lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, iar transplanturile sunt în prezent singura opțiune valabilă pentru pacienții în stare gravă. Numărul donatorilor este limitat și mulți bolnavi mor în așteptarea unui donator.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.