Rezultatele promitatoare ale testului realizat in Marea Britanie ii face pe finlandezi sa incerce si ei saptamana de lucru de 4 zile.
Ideea a mai circulat in Finlanda acum cativa ani, iar acum dezbaterea reincepe. Stanga finlandeza nu relanseaza intamplator aceasta tema acum. In luna aprilie au loc alegeri in Finlanda, iar partidele de stanga spera sa stranga voturi.
In Marea Britanie, programul-pilot de saptamana de lucru de 4 zile a avut succes. Au participat 61 de firme, totalizand 3000 de angajati. Dupa 6 luni, 39 la suta dintre ei au spus ca sunt mai putin stresati, 40 la suta ca au dormit mai bine, iar 54 de procente au declarat ca viata lor profesionala si cea de familie au fost mai echilibrate.
Tabara social-democrata din Finlanda a preluat imediat tema saptamanii de lucru de 4 zile si chiar a inclus-o in platforma electorala pentru alegerile din aprilie. De altfel, ideea e tot a finlandezilor. Sefa guvernului, Sanna Marin, a fost prima care a lansat aceasta dezbatere in 2019. Apoi, reducerea saptamanii de lucru a fost abandonata, insa a preluat-o Marea Britanie.
Vice-presedintele social-democratilor din Finlanda, Matias Mäkynen, a propus lansarea unei consultari populare pe aceasta tema si a unui sondaj de opinie la nivel national. El a mentionat un recent sondaj de opinie din Finlanda, care arata ca burnout si epuizarea fizica si nervoasa de la locul de munca au devenit boli nationale. Toate partidele de stanga sustin ideea.
Dreapta si patronatele resping saptamana de lucru de 4 zile
Conservatorii liberali afirma ca ideea e absurda si ca, dimpotriva, timpul de lucru trebuie prelungit, nu scazut, intrucat companiile nu au forta de munca suficienta. Si Confederatia Industriilor din Finlanda e de aceeasi parere.
Daca va deveni sau nu realitate saptamana de lucru de 4 zile, nu stim. Cert este insa ca guvernul finlandez a anuntat ca pana la sfarsitul lui martie se va lua o decizie privind derularea acestui program pilot.
Manuela