.

Să purtăm ie românească!

image001
Distribuie prietenilor tai!

Pentru unii poate fi depășit să poarte o ie românească, altora li se poate părea un gest naționalist, altora pur și simplu nu le stă bine cu ii. Iar alții caută ii monocrome, colorate sau vintage, ii din lada bunicii sau străbunicii, ii de pe site-urile meșteșugarilor populari români sau vândute de magazine online. Fie că este la modă sau nu să porți o ie, preferința fiecăruia este importantă, iar motivele la fel.

În zilele noastre ia nu se mai poartă zilnic în niciun sat, ci doar în anumite situații, festivități, ceremonii, momente din an, iar iile create de designeri sunt o opțiune a fiecăruia dintre noi.

Cei care le poartă găsesc poate povești în aceste piese de îmbrăcăminte, pe lângă încărcătura istorică și culturală. Pe vremuri, fetele moşteneau de la mamele și bunicile lor nu doar arta de a croi o ie, ci învățau și rugăciunile care se spuneau înaintea începerii torsului lânii, a ţesutului sau a împletitului firelor.

Interesant:   Rețea de farmacii ilegale – atenție la ce medicamente cumpărați online!

Povestea vieții rurale de odinioară și obiceiurile de la sat pulsează în portul popular, iar din când în când reîntoarcerea în timp, până la daci sau cultura Cucuteni ne mai scoate din ritmul zilelor noastre.

Meșteșuguri care erau odinioară vitale, pe care fetele și femeile le cunoșteau încă de mici, se pierd treptat. Tehnici, materiale, cusături, croieli – le găsim descrise în cărțile din anticariate, librării, muzee, iar termenii folosiți ne pun în încurcătură. Cu toate acestea, la sat încă se creează piesele vestimentare care fac parte din portul popular românesc, iar iile îi inspiră pe artiști cosmopoliți dintre cei mai diverși.

Noile tehnici, coloranți și automatizări au creat posibilitatea ca piesele lucrate la sat manual să fie create folosindu-se alte tehnici și un timp mult mai scurt. Dar acele puncte de cusătură sau croiala unică nu vor fi niciodată redate într-un mod autentic decât de mâna femeilor care au transmis din generație în generație o tradiție.

Interesant:   Montajul de tablă metalică: Pas cu pas către un acoperiș rezistent

Ia reprezintă în sens extins și spațiul în care ne-am născut, comunitatea căreia îi aparținem sau cu care împărtășim afinități. Iar cu fiecare ie achiziționată dintr-o gospodărie țărănească sau dintr-o familie de meșteri populari vom păstra și vom ajuta să se formeze încă o generație care să ducă mai departe această artă românească.

Ia se poartă și se va purta mereu

In cazul in care exista persoane care se întreabă daca se mai poarta ia românească, cu siguranța trebuie sa le răspundem ca da, aceasta piesa de vestimentație tradițional românească încă se poarta.

Nu doar ca se poarta in Romania si ca poate fi purtata in cadrul diferitelor ținute, ci se poarta chiar si in străinătate, iar nume celebre precum Adele sau Nikole Kidman au purtat aceasta piesa vestimentara.

Ia, acea bluză specifică portului popular românesc, a devenit în ultimii ani un must have în garderoba oricărei femei care a regăsit această piesă vestimentară şi i-a oferit veleităţi noi. Mai exact, ea a fost reinterpretată pentru a fi potrivită nu doar la evenimente şi nu doar în anumite combinaţii, ci în viaţa de zi cu zi, alături de blugi şi pantofi sport sau într-o ţinută office, înlocuind fără probleme eterna cămaşă albă. De fapt, ce s-a întâmplat a fost un fenomen chiar mai amplu de atât, întregul port popular a fost scuturat de praful pe care îl aşternuse timpul şi a devenit, într-o eră a redescoperirii tradiţiilor, o modă sau la modă.

Interesant:   De ce să folosești un mojar în bucătăria ta? Beneficii și utilizări
Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.