.

Ruso-africanul care a muncit la Cernobîl  

Distribuie prietenilor tai!

Serialul britanic “Cernobîl”, despre tragicele evenimente din Uniunea Sovietică din 1986, când a explodat reactorul 4 al centralei atomoelectrice de la Cernobîl, a fost criticat de o scenaristă britanică. Într-o postare pe o reţea de socializare, respectiva scenaristă s-a declarat nemulţumită că producătorii serialului de televiziune nu au distribuit deloc actori de culoare în film. Imediat, postarea acesteia a fost asaltată de numeroase mesaje, majoritatea ironice, prin care era trimisă la cartea de istorie să vadă în în anii 80, în Uniunea Sovietică, nu prea erau africani. Doar studenţi, pe la Moscova, dar în nici un caz angajaţi în structurile partidului Comunist sau ale Centralei nucleare care făcea parte din sistemul naţional de securitate. Scenarista s-a plâns că sunt atâţia actori mari de culoare care ar fi putut juca în drama de televiziune. Şi mai apoi s-a arătat indignată că producţia unui serial de televiziune ignoră persoanele de culoare. După ce i s-a explicat că Uniunea Sovietică nu era tocmai la fel ca Marea Britanie în privinţa diversităţii, ea a sters postarea.

Interesant:   Americanii, mai dezbinati ca niciodata dupa verdictul primit de Trump

Dar presa din Ucraina a descoperit că la Cernobîl, după dezastrul nuclear, a existat cel puţin un militar în termen de culoare, care a ajutat la operaţiunile de curăţare a zonei. Soldatul de origine africană apare în fotografii alături de camarazii săi, în 1986.

Soldatul de culoare a fost identificat drept Igor Anatolyevich Khiryak şi locuieşte la Cherepovets, un oraş din regiunea Vologda, la aproximativ 500 de kilometri nord de Moscova.

Khiryak a făcut parte din Unitatea 75110 a Brigăzii tehnice 210, care a construit poduri de pontoane pe 2 mai 1986 în regiunea Cernobîl pentru a permite o evacuare mai rapidă a locuitorilor din regiunea contaminată. Bărbatul mai are încă medalia primită în armată ca semn al curajului său. El îşi petrece acum timpul la pescuit şi în natură, fără să sufere de vreo boală gravă ca urmare a contaminării radioactive.

 

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.